Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6409c41e5d7965554a8b4573/80

Meet-up „Bring IT forward!“: ključ uspješne poduzetnice je uživati u tome što radiš

Imati vlastitu definiciju uspjeha, biti hrabra i ustrajna te nikad ne prestati ulagati u sebe zaključci su meet-upa s kojima su se složile sve panelistice

U organizaciji Razvojne agencije Split - RaST održan je meet-up za žene u poduzetništvu pod nazivom “Bring IT forward!”. Meet-up se simbolično održao upravo na međunarodni Dan žena 8. ožujka, a svoja poduzetnička iskustva i priče o uspjehu s prisutnima je podijelilo 5 uspješnih poduzetnica iz ICT sektora.

Meet-up je okupio tridesetak sudionica i sudionika među kojima su bile većinom žene zaposlene u ICT sektoru, poduzetnice, ali i one koje to tek žele postati, te ostali sudionici koji su sa zanimanjem poslušali zanimljive i poučne priče gošća poduzetnica iz ICT sektora te imali prilike razmijeniti iskustva, postaviti pitanja ili dobiti vrijedne savjete za bavljenje poduzetništvom.

Naglasak meet up-a bio je pozitivan stav prema poduzetništvu s ciljem dolaska do zajedničkih zaključaka i preporuka posebice usmjerenih na žene u poduzetništvu, u svrhu daljnjeg razvoja poduzetništva grada Splita te osnaživanja žena za pokretanje ili razvoj vlastitog poslovanja.

Svoja priče o uspjehu podijelile su: Ena Melvan, znanstvenica, poduzetnica i osnivačica višestruko nagrađivanog start-upa Metabelly, Marijana Šarolić Robić, TEDex speakerica, mentorica brojnim startup-ima i predsjednica udruge Professional Women’s and Men’s Network Croatia, Biljana Cerin, stručnjakinja u području upravljanja rizicima informacijske sigurnosti, ocijenjena jednom od 50 najutjecajnijih žena ICT-a u Hrvatskoj te jednom od 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti od strane britanskog SC Magazine, zatim Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ i direktorica hrvatskog ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) te Franka Grubišić, poduzetnica i pokretačica inkubatora za kreativno žensko poduzetništvo Oaza, dok je moderatorica događanja bila novinarka Ivana Šilović.

Ena Melvan prisutnima je ispričala kako joj je trebalo 4 godine da stekne hrabrost i iskoristi priliku da se okuša u poduzetništvu, te da tu odluku nikad nije požalila.

- Uvidjela sam priliku i prostor za primjenu u znanosti, te nakon što nisam mogla pronaći posao odvažila sam se na vlastiti posao.“ Poručila je kako su jedna od čestih kočnica za donošenje odluke o poduzetničkim vodama negativna mišljenja drugih. „Ako nemaš jasnoću misli i cilj kuda te posao može odvesti, lako ćeš odustati od svoje ideje. Potrebna je mentalna snaga usprkos svim komentarima koje dobiješ.

Njen savjet je imati vlastitu definiciju uspjeha i raditi na mentalnoj snazi jer na kraju je najvažnije kako svatko sam sebe vidi.

Marijana Šarolić Robić krenula je u vlastite odvjetničke vode iz nule te je putem morala naučiti kako donijeti vrijednost, osigurati posao i naplatiti ga, a posebice kako osigurati da se klijent vrati.

- Bilo je teško, ali pokazalo se moćno okružiti se ljudima koji vam vjeruju. Treba kucati na sva vrata, a po putu vam je svaki klijent vaša reklama. Ima dana kad je teško, ali s druge strane nemjerljivo je kad sudjelujete u pričama drugih ljudi i kad s njima rastete.

Njezin savjet je usuditi se pokušati, učiti iz grešaka i gledati ih kao lekcije i iskustva, a ne kao nešto što vas sputava.
- Važno je stvaranje kulture u kojoj je dopušteno pokušavati, griješiti, učiti iz tih pogrešaka i iz njih dobiti lekcije i iskustva. Ono što je iznimno važno, pogotovo u poduzetništvu, je da razumijete koja je vaša prava vrijednost i da prepoznate kome vi donosite rješenje - rekla je Šarolić Robić. 

Biljana Cerin odabrala je svoj stručni put vrlo rano. Građenjem svog posla došla je i do konzultiranja svjetskih klijenata, a to je postigla kaže stalnim usavršavanjem.

- Američki način poslovanja potpuno je različit od našeg, izazovniji je, ali se lakše dogovaraju poslovi. Sve je bazirano na povezivanju i preporukama. Ono što me vodi je da uvijek u svojoj struci nudim više i bolje. Jer to je ono što klijenti traže. A sve to ne bih mogla bez podrške obitelji.

Smatra kako je jako važno osloniti se na znanje i prenositi ga, raditi na promjeni mindseta i ne bojati se osloniti na svu pomoć koju možete dobiti.

Helena Matuša prisutnima je ispričala svoj poslovni put i ono što je motivira:

- Ja sam uvijek u poslovnim vodama vidjela neke druge prilike koje se mogu iskoristiti, dobre projekte za koje se vežem i u kojima vidim pozitivne stvari. Mentorstvo je iznimno bitna stvar u razvoju poduzetnika - naglasila je.

Smatra kako je za kretanje u poduzetničke vode osim hrabrosti potrebna i odlučnost.

- Ako krenemo tražiti odgovore na brojna pitanja koja se otvore s pokretanjem poslovanja, nećemo stići nikuda. Jedan korak  naprijed, dva natrag. Ali zatim dva naprijed. Jednostavno kreni! - poručila je Matuša.

Franka Grubišić od malena je znala da želi raditi sama za sebe.

- Kad sam krenula, vjerovala sam u sebe i to što želim raditi. Suočila sam se sa brojnim stvarima. Poduzetništvo je za mene glavna metoda interakcije s mojim interesima u kojima vidim odgovore na puno različitih potreba s puno različitih industrija. Veliki sam optimizator stvari, moj cijeli put je ples između onog što mi društvo signalizira i mene koja nalazim taj svoj put. 

Istaknula je kako joj je motivacija u poslu da to što radi na neki način pomaže drugima. Naglasila je važnost pronalaska zadovoljstva u onome što radiš te da se drugima treba inspirirati, ali ne i uspoređivati.

Panelistice su razgovorom i interakcijom sa sudionicima zajednički pokušale doći do odgovora na pitanje što je ključ uspješne poduzetnice, a u tom su se kontekstu složile kako je važno imati vlastitu definiciju uspjeha, biti hrabra i ustrajna te nikad ne prestati ulagati u sebe.  

Meet-up je organiziran u sklopu projekta “RaSTom do razvoja poduzetništva” kojeg provodi Razvojna agencija Split - RaST u partnerstvu s Gradom Splitom, a unutar kojega kojega se naglasak između ostalog stavlja i na jačanje kapaciteta RaST-a kao poduzetničko-potporne institucije te na jačanje poduzetničkog okruženja u gradu Splitu i Urbanoj aglomeraciji Split. 

Cilj projekta je razvijati i pružati visokokvalitetne i inovativne usluge mikro, malim i srednjim poduzetnicima u svrhu unaprjeđenja osobnih i poslovnih vještina i znanja MSP-ova. Planiranim događanjima, digitalnim alatima i medijskom kampanjom promovira se poduzetništvo i usluge koje RaST nudi, kao i horizontalna načela.  


hr Thu Mar 09 2023 12:36:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5afd630c2af47f2e038b469c/80

Krumpira na policama u trgovinama sve manje, hoće li ga biti dovoljno?

Zbog velikih kiša, berba domaćeg krumpira kasni

Sve je veći problem s krumpirom. Na policama u trgovinama ponuda nije osobito dobra. Zbog velikih kiša, berba domaćeg krumpira kasni, a zbog lanjske suše u Europi smanjena je ponuda uvoznog. Naravno i rat u Ukrajini i rast cijena repromaterijala, dodatno su poremetili tržište. Stručnjaci kažu, ne treba se brinuti, krumpira će biti dovoljno, no najvjerojatnije će biti skuplji nego dosad, piše HRT

U Međimurju se proizvodi većina hrvatskog krumpira. Glavnina ovogodišnjeg uroda počet će se vaditi tek krajem mjeseca, malo kasnije nego inače. I kupci i proizvođači već znaju što je uzrok.

Vremenske su neprilike na muke stavile i proizvođače i kupce i trgovce.

- Nestašica jest, neka lagana. Neki centri imaju, neki nemaju, snalaze se. Sve je to uzrok prošlogodišnje suše i smanjivanja uroda krumpira do 60 posto, ocijenio je Damir Mesarić iz Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Naime, u svibnju uvijek ima problema s opskrbom, zbog prelaska sa starog prošlogodišnjeg na novi mladi krumpir, kažu otkupljivači i uvoznici. Lanjska je suša smanjila urod ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim europskim zemljama. 

- To je rezultiralo većim pritiskom i u nabavi na egipatski krumpir koji većinom dolazi za naše tržište i tržište Europe u luke Kopar i Rijeku i zbog vremenskih uvjeta brodovi su više pristajali u luku, rekao je Antun Segečić, izvršni direktor Sektora nabave svježeg voća i povrća, Enna Fruit. 

Lani suša, sada kiša. Ipak, međimurski se proizvođači, kažu, nadaju dobrom ovogodišnjem urodu. 

- Doživjeli smo neke štete, imamo štete, sad je najkritičnija faza. Borimo se s bolestima, moramo to dobro odraditi i ja mislim da ako vrijeme dalje bude ovako dobro bit će i dobri prinosi, predviđa Mesarić. 

Unatoč svemu, tržište krumpira trebalo bi se uskoro normalizirati.

- S pojavom domaće robe, prvo iz Istre a potom iz Međimurja ako kiše ne bude dalje prouzročila neke daljnje probleme očekujemo da će se stabilizirati dobava, složio se Segečić. 

Cijenu krumpira, naravno, diktirat će tržište, pa nema sumnje da će ta inače jeftina i omiljena namirnica na hrvatskim stolovima biti skuplja nego lani.             

 

hr Wed May 31 2023 20:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64778da05d7965d0b98b4573/80
Foto: Jerko Macura

Pronađeni vrijedni nalazi na lokaciji hvarskog brodoloma s početka 18. stoljeća

Iz mora je nakon više od tri stotine godina na svjetlo dana izvađen i zlatni, srebrni i bakreni novac te ukupno četiri svetačke medaljice

Već na samom početku šeste kampanje istraživanja brodoloma s početka 18. stoljeća u akvatoriju Paklenih otoka pronađeni su vrijedni nalazi koji svjedoče o načinu života posade i putnika tog vremena.

Tijekom ranijih istraživanja koje provodi Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, Gradom Hvarom, Ministarstvom unutarnjih poslova i tvrtkom Kantharos d.o.o. iz Hvara, prema prikupljenom arheološkom materijalu utvrđeno je da se radi o venecijanskom brodolomu čija se datacija može smjestiti na početak 18. stoljeća.

Uz osobne stvari putnika i mornara na brodu, pet keramičkih tanjura venecijanske proizvodnje te tri staklene bočice iz brodske ljekarne, iz mora je nakon više od tri stotine godina na svjetlo dana izvađen i zlatni, srebrni i bakreni novac te ukupno četiri svetačke medaljice koje svjedoče i o hodočasnicima koji su tim brodom putovali.

Ekipa podvodnih arheologa dokumentirala je i ostale predmete koji se nalaze na morskom dnu, a do sada prikupljen sitni materijal uključuje inventar iz brodske kuhinje, nalaze povezane s naoružanjem, ljudske koštane ostatke i brojne osobne predmete te željezne topove i željezna sidra.

Još uvijek je nepoznanica kuda je brod plovio i koji mu je bio osnovni teret, a odgovore na brojna pitanja vjerojatno će dati nastavak istraživanja na lokaciji ovog novovjekog brodoloma.


hr Wed May 31 2023 20:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6288dd1718d1cb541b8b45ae/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Evo kakvo nas vrijeme očekuje ovo ljeto, moglo bi biti opasno

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati i značajnim rizikom od poplava jer padaline bi trebale rasti iznad prosjeka za sezonu

Prognostičari platforme AccuWeather objavili su detalje o tome kakvo nas vrijeme čeka ovog ljeta. Podsjećamo, ljeto službeno počinje u srijedu, 21. lipnja, oko tri tjedna nakon početka meteorološkog ljeta 1. lipnja, piše N1.

Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi u AccuWeatheru koji su više od 30 godina zajedno proučavali vremenske prilike širom kontinenta, pomno su proučili prijašnje godine i vremenske obrasce širom svijeta kako bi ustanovili glavne karakteristike nadolazeće sezone.

Meteorolozi AccuWeathera pojašnjavaju da će ljetno vrijeme ubrzo početi u srednjoj i sjevernoj Europi, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz na ljetnu sezonu. Iako nadolazeća sezona možda neće biti tako sparna kao prijašnja ljeta, stručnjaci kažu da bi se mogla pokazati jednako opasnom zbog šumskih požara, velike suše i lošeg vremena.

Oluje na Balkanu

Ljetna prognoza AccuWeathera ističe zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim oborinama, a možda čak i teškim vremenskim uvjetima u usporedbi s ostatkom kontinenta.

Padaline bi trebale dosegnuti povijesni prosjek za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve diljem Balkana, kaže Roys.

Iako će oborine pomoći u suzbijanju sušnih uvjeta u regiji, mogle bi imati štetne posljedice za neke zajednice.

“Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati snažne vjetrove i tuču”, rekao je Roys.

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati i značajnim rizikom od iznenadnih poplava jer padaline bi trebale rasti, kako se očekuje, iznad povijesnog prosjeka za sezonu.

Ipak, prema Roysu, tokom ljeta se očekuju i “lijepa razdoblja”.

Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad povijesnog prosjeka u cijeloj regiji tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.

“Očekujemo da će broj dana s temperaturom od 32 stupnja Celzija ili više biti malo iznad povijesnog prosjeka ovog ljeta“, rekao je Roys.

Suše prijete većem dijelu europskog kontinenta

Kada su u pitanju druge regije, kao što je jugozapadna Europa, ljetna prognoza AccuWeathera predviđa velike suše i malo padalina koje bi mogle ublažiti taj efekat.

Europski opservatorij za sušu daje lošu sliku na većem dijelu Pirinejskog poluotoka, južne Francuske i sjeverne Italije gdje suša još uvijek traje.

“Iako će ovog ljeta povremeno biti padalina, svakodnevnih grmljavinskih oluja ili sličnih pojava, oborine neće biti proširene niti značajne”, rekao je Roys.

Roys je istaknuo da bujične poplave koje su uslijedile u sjevernoj Italiji kada je sredinom svibnja pala sezonska količina kiše nisu imale efekta u ublažavanju suše.

Španjolska, Portugal i južna Francuska mogle bi završiti s količinama kiše koje nisu previše daleko od uobičajenih za sezonu, ali to ne govori mnogo s obzirom na to koliko su obično suhe, navodi se.

Ranije ove godine, izvještaj koji je objavila Služba za klimatske promjene Copernicus, detaljno je opisao kako je ljeto 2022. bilo najtoplije zabilježeno na europskom kontinentu, oborivši prethodni rekord postavljen samo godinu dana prije u ljeto 2021. Opasno vrući uvjeti utjecali su na gotovo svaki aspekt života, odnijevši tisuće života i pogoršavši sušne uvjete, što je rezultiralo zapanjujućim otkrićima duž isušenih riječnih korita.

Općenito, očekuje se da će ekstremne vrućine biti rjeđe diljem kontinenta u usporedbi s posljednjim godinama, kaže Roys.

“Postat će vruće, posebno od Pirenejskog poluotoka do južne Francuske i sjeverne Italije, ali ekstremna rekordna vrućina prošlog ljeta vjerojatno se neće ponoviti“, rekao je Roys.

Također, blaži uvjeti tijekom noćnih sati mogli bi dovesti do temperatura iznad prosjeka za ljeto u cjelini na ovim prostorima. Stručnjaci za AccuWeather kažu da bi to moglo dovesti i do zdravstvenih opasnosti.

“Velika većina zgrada u Europi napravljena je da zadrži toplinu, pa ako se ta mjesta ne mogu ohladiti jer se temperature u atmosferi ne snižavaju toliko preko noći, izložit ćete se većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s toplinom jer ljeto napreduje”, objasnio je Roys.

Meteorolozi AccuWeathera kažu da je istočna Europa područje kontinenta za koje je manje vjerojatno da će doživjeti česte toplinske valove u nadolazećoj sezoni. U cjelini, temperature će se vjerojatno kretati blizu prosjeka tijekom ljetnih mjeseci diljem Mađarske, Rumunjske i Srbije.

Suho, toplo ljeto može povećati rizik od požara u Skandinaviji

Očekuje se da će ljeto biti suše i toplije – u usporedbi s prosjekom – u sjevernoj polovici kontinenta, uključujući Irsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Skandinaviju.

“Postoji rizik da se u Skandinaviji ponovi 2018. kada je dugotrajno toplo i suho vrijeme uzrokovalo izbijanje šumskih požara diljem regije. Regija nije stvorena da se nosi s takvim vremenskim uvjetima”, rekao je Roys, piše N1.

hr Wed May 31 2023 19:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/647779245d7965ecb68b45b3/80
Foto: Grad Dubrovnik

U povijesnoj jezgri Grada Dubrovnika postavljeni mjerači buke

Primjena Odluke o buci određuje i novčane kazne u slučaju mogućih prekršaja

Kao što je gradonačelnik Mato Franković najavio na nedavno održanom zboru građana Gradskog kotara Grad, danas su na Stradunu i Bunićevoj poljani postavljeni mjerači buke.

U cilju osiguravanja veće kvalitete života sugrađana, poglavito stanovnika stare gradske jezgre, koja je kroz protekle godine narušena upravo reproduciranjem glazbe iznad dozvoljenih vrijednosti, Grad Dubrovnik započeo je punu primjenu odluke o buci u rujnu 2022. godine nakon stupanja na snagu odluka koje reguliraju pitanje buke te će nastaviti sustavno kontrolirati sve ugostiteljske objekte pridržavaju li se propisanih odredbi.

Primjena Odluke o buci određuje i novčane kazne u slučaju mogućih prekršaja, a iznosi 1327 eura za pravnu i 265 eura za odgovornu osobu i oduzimanje javne površine na sedam dana. Moguće ponavljanje prekršaja ugostiteljskog objekta podrazumijevat će oduzimanje površine na 30 dana, dok će nakon trećeg prekršaja javna površina biti trajno oduzeta. Dopuštenu razinu decibela propisuje Pravilnik Ministarstva zdravstva. Najviša dopuštena razina buke na vanjskom prostoru za mješovitu pretežno stambenu namjenu za večernji period od 19 do 23 sata iznosi 55 decibela.

Navedenim je u roku ispoštovan još jedan zaključak zbora građana, ali i jedna od aktivnosti Plana upravljanja za 2023. godinu budući da je smanjenje emitiranja buke u povijesnoj jezgri jedan od bitnih ciljeva obuhvaćenih Planom upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, prvog dokumenta takve vrste u Republici Hrvatskoj, a čije se odredbe uvelike primjenjuju.

hr Wed May 31 2023 18:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .