Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6409c41e5d7965554a8b4573/80

Meet-up „Bring IT forward!“: ključ uspješne poduzetnice je uživati u tome što radiš

Imati vlastitu definiciju uspjeha, biti hrabra i ustrajna te nikad ne prestati ulagati u sebe zaključci su meet-upa s kojima su se složile sve panelistice

U organizaciji Razvojne agencije Split - RaST održan je meet-up za žene u poduzetništvu pod nazivom “Bring IT forward!”. Meet-up se simbolično održao upravo na međunarodni Dan žena 8. ožujka, a svoja poduzetnička iskustva i priče o uspjehu s prisutnima je podijelilo 5 uspješnih poduzetnica iz ICT sektora.

Meet-up je okupio tridesetak sudionica i sudionika među kojima su bile većinom žene zaposlene u ICT sektoru, poduzetnice, ali i one koje to tek žele postati, te ostali sudionici koji su sa zanimanjem poslušali zanimljive i poučne priče gošća poduzetnica iz ICT sektora te imali prilike razmijeniti iskustva, postaviti pitanja ili dobiti vrijedne savjete za bavljenje poduzetništvom.

Naglasak meet up-a bio je pozitivan stav prema poduzetništvu s ciljem dolaska do zajedničkih zaključaka i preporuka posebice usmjerenih na žene u poduzetništvu, u svrhu daljnjeg razvoja poduzetništva grada Splita te osnaživanja žena za pokretanje ili razvoj vlastitog poslovanja.

Svoja priče o uspjehu podijelile su: Ena Melvan, znanstvenica, poduzetnica i osnivačica višestruko nagrađivanog start-upa Metabelly, Marijana Šarolić Robić, TEDex speakerica, mentorica brojnim startup-ima i predsjednica udruge Professional Women’s and Men’s Network Croatia, Biljana Cerin, stručnjakinja u području upravljanja rizicima informacijske sigurnosti, ocijenjena jednom od 50 najutjecajnijih žena ICT-a u Hrvatskoj te jednom od 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti od strane britanskog SC Magazine, zatim Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ i direktorica hrvatskog ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) te Franka Grubišić, poduzetnica i pokretačica inkubatora za kreativno žensko poduzetništvo Oaza, dok je moderatorica događanja bila novinarka Ivana Šilović.

Ena Melvan prisutnima je ispričala kako joj je trebalo 4 godine da stekne hrabrost i iskoristi priliku da se okuša u poduzetništvu, te da tu odluku nikad nije požalila.

- Uvidjela sam priliku i prostor za primjenu u znanosti, te nakon što nisam mogla pronaći posao odvažila sam se na vlastiti posao.“ Poručila je kako su jedna od čestih kočnica za donošenje odluke o poduzetničkim vodama negativna mišljenja drugih. „Ako nemaš jasnoću misli i cilj kuda te posao može odvesti, lako ćeš odustati od svoje ideje. Potrebna je mentalna snaga usprkos svim komentarima koje dobiješ.

Njen savjet je imati vlastitu definiciju uspjeha i raditi na mentalnoj snazi jer na kraju je najvažnije kako svatko sam sebe vidi.

Marijana Šarolić Robić krenula je u vlastite odvjetničke vode iz nule te je putem morala naučiti kako donijeti vrijednost, osigurati posao i naplatiti ga, a posebice kako osigurati da se klijent vrati.

- Bilo je teško, ali pokazalo se moćno okružiti se ljudima koji vam vjeruju. Treba kucati na sva vrata, a po putu vam je svaki klijent vaša reklama. Ima dana kad je teško, ali s druge strane nemjerljivo je kad sudjelujete u pričama drugih ljudi i kad s njima rastete.

Njezin savjet je usuditi se pokušati, učiti iz grešaka i gledati ih kao lekcije i iskustva, a ne kao nešto što vas sputava.
- Važno je stvaranje kulture u kojoj je dopušteno pokušavati, griješiti, učiti iz tih pogrešaka i iz njih dobiti lekcije i iskustva. Ono što je iznimno važno, pogotovo u poduzetništvu, je da razumijete koja je vaša prava vrijednost i da prepoznate kome vi donosite rješenje - rekla je Šarolić Robić. 

Biljana Cerin odabrala je svoj stručni put vrlo rano. Građenjem svog posla došla je i do konzultiranja svjetskih klijenata, a to je postigla kaže stalnim usavršavanjem.

- Američki način poslovanja potpuno je različit od našeg, izazovniji je, ali se lakše dogovaraju poslovi. Sve je bazirano na povezivanju i preporukama. Ono što me vodi je da uvijek u svojoj struci nudim više i bolje. Jer to je ono što klijenti traže. A sve to ne bih mogla bez podrške obitelji.

Smatra kako je jako važno osloniti se na znanje i prenositi ga, raditi na promjeni mindseta i ne bojati se osloniti na svu pomoć koju možete dobiti.

Helena Matuša prisutnima je ispričala svoj poslovni put i ono što je motivira:

- Ja sam uvijek u poslovnim vodama vidjela neke druge prilike koje se mogu iskoristiti, dobre projekte za koje se vežem i u kojima vidim pozitivne stvari. Mentorstvo je iznimno bitna stvar u razvoju poduzetnika - naglasila je.

Smatra kako je za kretanje u poduzetničke vode osim hrabrosti potrebna i odlučnost.

- Ako krenemo tražiti odgovore na brojna pitanja koja se otvore s pokretanjem poslovanja, nećemo stići nikuda. Jedan korak  naprijed, dva natrag. Ali zatim dva naprijed. Jednostavno kreni! - poručila je Matuša.

Franka Grubišić od malena je znala da želi raditi sama za sebe.

- Kad sam krenula, vjerovala sam u sebe i to što želim raditi. Suočila sam se sa brojnim stvarima. Poduzetništvo je za mene glavna metoda interakcije s mojim interesima u kojima vidim odgovore na puno različitih potreba s puno različitih industrija. Veliki sam optimizator stvari, moj cijeli put je ples između onog što mi društvo signalizira i mene koja nalazim taj svoj put. 

Istaknula je kako joj je motivacija u poslu da to što radi na neki način pomaže drugima. Naglasila je važnost pronalaska zadovoljstva u onome što radiš te da se drugima treba inspirirati, ali ne i uspoređivati.

Panelistice su razgovorom i interakcijom sa sudionicima zajednički pokušale doći do odgovora na pitanje što je ključ uspješne poduzetnice, a u tom su se kontekstu složile kako je važno imati vlastitu definiciju uspjeha, biti hrabra i ustrajna te nikad ne prestati ulagati u sebe.  

Meet-up je organiziran u sklopu projekta “RaSTom do razvoja poduzetništva” kojeg provodi Razvojna agencija Split - RaST u partnerstvu s Gradom Splitom, a unutar kojega kojega se naglasak između ostalog stavlja i na jačanje kapaciteta RaST-a kao poduzetničko-potporne institucije te na jačanje poduzetničkog okruženja u gradu Splitu i Urbanoj aglomeraciji Split. 

Cilj projekta je razvijati i pružati visokokvalitetne i inovativne usluge mikro, malim i srednjim poduzetnicima u svrhu unaprjeđenja osobnih i poslovnih vještina i znanja MSP-ova. Planiranim događanjima, digitalnim alatima i medijskom kampanjom promovira se poduzetništvo i usluge koje RaST nudi, kao i horizontalna načela.  


hr Thu Mar 09 2023 12:36:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d839846f52df62be8b457a/80
Foto: MUP

Povodom obilježavanja Dana policije nagrađeni najbolji policajci

Evo tko je dobio zahvalnice...
U Amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu, povodom obilježavanja Dana policije u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, danas 27. rujna 2023.g., održana je svečana akademija.

Na svečanoj akademiji nazočili su Slobodan Marendić, načelnik policijske uprave, načelnici Sektora, voditelji Službi i načelnici policijskih postaja u PU splitsko-dalmatinskoj. Na svečanosti bili su kontraadmiral Ivo Raffanelli, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Grada Splita, te gradonačelnici gradova Imotski, Trogir, Vrlika, Vrgorac, Makarska, Hvar i Supetar.

Mnogobrojni uzvanici, čelnici i predstavnici institucija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te visoki predstavnici policije u Bosni i Hercegovini, danas su proslavili Dan policije i blagdan svetog Mihovila.

Ante Šošić i Bojan Ivošević u svojim prigodnim obraćanjima, čestitali su Dan policije svim policijskim službenicama i službenicima, te su istakli da je doprinos koji svakodnevno splitska policija pruža lokalnoj zajednici, u smislu sigurnosti i kvalitete života naših, sugrađana izuzetno velik, a načelnik Slobodan Marendić govorio je o rezultatima, poteškočama, ali i izazovima s kojima se policijski službenici susreću svakodnevno u svom radu, te koliko je policijski posao težak i zahtjevan. Na kraju zahvalio se svim pojedinicima, institucijama i organizacijama koje su nam pomogle i daju nam potporu u svakodnevnom radu.

Na svečanoj akademiji načelnik Slobodan Marendić nagradio je najbolje policijske službenice i službenike.

Zahvalnicu su dobili:

Milan Zlomislić, detektiv u Prvoj policijskoj postaji Split
Ante Boras, policijski službenik u Policijskoj postaji Vis
Marijan Dražić,  vođa grupe za obradu kriminaliteta u Drugoj policijskoj postaji Split
Marina Vulas, policijski službenik za analitiku i statistiku u Postaji prometne policije Split,
Ante Bekavac vođa sektora u Postaji prometne policije Split
Ante Gudelj, policijski službenik za zaštitu državne granice u Postaji granične policije Imotski
Mirko Vilenica, policijski službenik za zaštitu državne granice u Postaji granične policije Imotski
Petra Mršić, policijski službenik za graničnu kontrolu u Postaji granične policije Imotski
Tomislav Čaljkušić, policijski službenik za obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Omiš
Boro Pejić, policijski službenik za obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Makarska
Jakov Bošnjak detektiv za obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Sinj
Božo Vuleta, detektiv za obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Sinj
Josip Ivanović, voditelj pregovaračkog tima specijalne policije u Jedinici specijalne i interventne policije
Ivan Bradarić voditelj Službe općeg kriminaliteta u Službi općeg kriminaliteta,
Samir Vukić, detektiv za potrage i obradu kriminaliteta u Službi općeg kriminaliteta
Mirko Šarac,  vođa grupe kriminaliteta droga u Službi kriminaliteta droga
Ivona Ortika Matulić voditeljica Odjela financijskih poslova
Ivana Asanović, upravni referent za državljanstva i strance u Sektoru za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove
Miranda Kurtović, stručni savjetnik za ljudske potencijale u Sektoru pravnih, financijskih i tehničkih poslova
Maja Matus, samostalni upravni referent za državljanstvo i strance u Sektoru za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove
Ivana Matulić upravni savjetnik u Policijskoj postaji Brač,
Slavka Pučo, upravni referent u Policijskoj postaji Brač
Biserka Vlahović, upravni referent u policijskoj postaji Brač
Nediljka Merćep,  upravni savjetnik u Policijskoj postaji Kaštela
Sanda Bobanac voditeljica upravnih poslova u Policijskoj postaji Makarska
Antonio Čondrić, u zvanju policijski narednik, raspoređen na radno mjesto policijski službenik u Drugoj policijskoj postaji Split
Kristijan Čonrić u zvanju policijski narednik, raspoređen na radno mjesto policijski službenik za zaštitu granice u PGP Trilj
Ivan Radič, na radnom mjestu kontakt policajca u PP Makarska, u osobnom zvanju samostalni policajac,
Zlatko Olujić, na radnom mjestu policijski službenik-prometni motociklist u PP Makarska, u osobnom zvanju policajac,
Mate Merćep, na radnom mjestu   policijski službenik u PP Makarska, u osobnom zvanju policajac
Ante Vukas, na radnom mjestu detektiv za obradu kriminaliteta u PP Sinj, u osobnom zvanju viši policajac,
 Ante Kekez, na radnom mjestu vođa ophodnje u PP Sinj, u osobnom zvanju samostalni policajac
Mirko Pervan, policijski službenik za zaštitu granice u Postaji granične policije  Vrgorac
Ivan Polić,  mjesto vođe ophodnje,     PGP Vrgorac
Bono Grbavac, policijskog službenika, PGP Vrgorac
Josipa Vukosav, policijska  službenica, PGP Vrgorac
Goran Šalinović, vođa grupe za zaštitu granice, PGP Vrgorac
Bruno Gavran, vodič službenog psa, PGP Vrgorac
Jasminka Jelavić, šef smjene u policijskoj postaji, PGP Vrgorac
 
U ime svih nagrađenih zahvalio se policijski službenik Jedinice specijalne i intervente policije Split Josip Ivanović.
 
Obilježavanje Dana policije prigoda je da se zahvalimo i našim suradnicima, institucijama i pojedincima koji su nam pružili potporu u svakodnevnom radu.
 
Ove godine zahvalnicu su primili Danijela Ivanović i Jelena Ivulić (Jadrolinija Rijeka), Hrvatski Radio- Radio Split, Hit Radio Sinj, TV Jadran, DUMP, SPAN d.d., Promet d.d. Split, Michele Sqiccimmaro, Ivo Perkušić, ravnatelj GKM Split, Dinko Bošnjak i dječja klapa Maestral iz Osnovne škole Visoka koji su danas nastupali na svečanoj akademiji i oduševili sve nazočne.
 
Na akademiji nastupala je i policijska klapa „Sveti Mihovil“, naše drage kolege koji uvijek svojom pjesmom uveličaju naša obilježavanja.

hr Wed Sep 27 2023 21:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651467d2cc6747f40e8b4625/80
Foto: SDŽ

Plenković nakon potpisivanja ugovora o izgradnji tunela Kozjak: "Ovo predstavlja novu žilu kucavicu za naš drugi najveći grad"

Plenković je rekao kako je ovo potpora Vlade infrastrukturnim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Premijer Andrej Plenković stigao je danas u Split kako bi sudjelovao na svečanom potpisivanju ugovora za projekt spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 - čvor na državnoj cesti 8.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong su danas u zgradi Splitsko-dalmatinske županije potpisali ugovor o izgradnji tunela Kozjak.

Plenković je rekao kako je ovo potpora Vlade infrastrukturnim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ovo predstavlja novu žilu kucavicu za naš drugi najveći grad. Predstavlja i potpuni fokus Hrvatske Vlade na Splitsko-dalmatinsku županiju u narednom razdoblju. Dobro smo pogledali kartu Hrvatske i koji su to pravcima koje moramo riješiti u godinama pred nama. Hrvatska ima snage za realizaciju ostalih ključnih projekata kroz koje ćemo realizirati sve što je bitno. Ovom iskazujemo povjerenje i poslovnu suradnju koja je uspostavljena između Hrvatskih cesta i China road and bridge corporation - zaključio je Plenković.

hr Wed Sep 27 2023 19:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651466d3cc6747a70c8b469e/80
Foto: SDŽ

Potpisan ugovor o izgradnji tunela Kozjak: "Ovim se promiče gospodarski razvoj, skraćuje vrijeme putovanja i podiže sigurnost prometa"

Ovaj projekt je značajan za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong u srijedu su u zgradi Splitsko-dalmatinske županije potpisali ugovor o izgradnji tunela Kozjak.

Škorić je usporedio današnji događaj s potpisom ugovora za izgradnju Pelješkoga mosta.

- Vjerujem kako ćemo s kineskim partnerima surađivati uspješno savladavajući sve izazove koji se nađu pred nama. Razvojem cestovne infrastrukture stvaraju se prilike, povezuju zajednice, unaprjeđuje se kvaliteta života svih građana. Upravo je zbog toga zadatak svih nas ceste, tunele i mostove gledati očima građana, posebice lokalnog stanovništva kojima ovaj tunel promiče gospodarski razvoj, skraćuje vrijeme putovanja i podiže sigurnost prometa - rekao je Škorić.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban naglasio je kako je ovaj projekt značajan za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju.

- Svi znamo kolika je velika želja za ovim projektom. Projektom tunela Kozjak želimo na zapadnom dijelu razviti turizam, gospodarstvo, ali I unaprijediti demografsku sliku. Želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske koja je ovaj projekt uvrstila među strateške projekte. Zahvaljujući našoj vjeri u realizaciju ovoga projekta, mi smo strateški s Vladom i ministarstvima pokrenuli važne projekte na tom zapadnom dijelu naše županije“, rekao je župan i podsjetio kako je od otvaranja tunela Sveti Ilija, koji spaja Imotsku krajinu i Makarsku rivijeru, proteklo gotovo 10 godina, a Imotska krajina je doživjela turistički i demografski bum. „Pripremat ćemo i druge važne infrastrukturne prometne aktivnosti. Danas ovim činom počinje izgradnja jednog velikog, mega projekta, a to je izgradnja drugoga ulaza u Split - zaključio je Boban.

Direktor China road and bridge corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong rekao je kako mu je izuzetno drago što se danas potpisuje ovaj ugovor i zahvalio je na povjerenju Vladi i Hrvatskim cestama.

- Razumijemo što ovaj projekt znači kao i dugogodišnju želju građana za izgradnjom ovoga projekta. Kolege u Pekingu su bili vrlo sretni kad su saznali da nam je dodijeljen ovaj zahtjevan projekt. Kao i na Pelješkom mostu, i ovdje ćemo pokazati našu profesionalnost i odgovornost. Iščekujem suradnju sa zajednicama u Splitu i okolici, kao i s našim suradnicima - rekao je Dong.

Veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Qi Qianjin istaknuo je kako se raduje što će ovaj projekt izvoditi China road and bridge corporation.

- U ime veleposlanstva čestitam ovoj kompaniji na ponovnoj suradnji s Hrvatskim cestama. Visoko cijenim što Vlada i Županija prodaju važnost suradnji Kine i Hrvatske. Projekt Vučevica je još jedan važan projekt nakon što je uspješno dovršen Pelješki most. To je strateški projekt u Hrvatskoj koji je model i suradnje između Kine i Hrvatske - izjavio je veleposlanik te dodao da je kineskim poduzećima velika čast raditi ja ovakvim projektima u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako je ovo još jedan veliki ugovor o realizaciji cestovni infrastrukture u Hrvatskoj.

- Ovo je značajan pravac, novi ulaz u grad Split. Projekt podrazumijeva novu cijev tunela i priključak na državnu cestu D8. Sve to će pomoći u boljem funkcioniranju i sigurnijem prometovanju u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji - rekao je Butković.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je ovo potpora Vlade infrastrukturnim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Ovo predstavlja novu žilu kucavicu za nas drugi najveći grad. Predstavlja i potpuni fokus Hrvatske Vlade na Splitsko-dalmatinsku županiju u narednom razdoblju. Dobro smo pogledali kartu Hrvatske i koji su to pravcima koje moramo riješiti u godinama pred nama. Hrvatska ima snage za realizaciju ostalih ključnih projekata kroz koje ćemo realizirati sve što je bitno. Ovom iskazujemo povjerenje i poslovnu suradnju koja je uspostavljena između Hrvatskih cesta i China road and bridge corporation - zaključio je Plenković.

hr Wed Sep 27 2023 19:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65145c44cc67475d138b4569/80
Foto: Facebook

80 godina od zločina kojeg su nacisti počinili nad 72 hrvatska civila

U spomen stradalih nevinih žrtava položeno je cvijeće i zapaljene svijeće
Na današnji dan prije točno 80 godina, na prostoru GK Trstenik njemačka nacistička vojska je strijeljala 72 hrvatska civila, a među njima 51 mještana Mravinaca. 

U spomen stradalih nevinih žrtava, predstavnici Mjesnog odbora Mravince i Gradskog kotara Trstenik kao i brojne obitelji i prijatelji stradalih su položili cvijeće i zapalili svijeće.

hr Wed Sep 27 2023 18:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .