Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637f3ee95d79653c078b45db/80

Raznoliki adventski program u Apfel Areni oživjet će zimski kulturni život Makarskog primorja 

Sportska događanja, predstave i kino projekcije dosad privukle tisuće posjetitelja 
Sportsko-kulturni centar Apfel Arena kao novi puls cijele Makarske rivijere u mjesec dana od otvorenja ugostio je sportaše, udruge, škole, kazališne grupe i tisuće posjetitelja. Od sportskih aktivnosti, preko kulturnih događanja do zdravstva i kongresa, Apfel Arena obogatila je život stanovnika Makarskog primorja, a najavljen je i bogati adventski program. 

Već ovaj vikend stanovnici Makarske rivijere imaju priliku čuti Nove baze SplickeScene, koje će izvesti Tomislav Primorac, Ivica Lazaneo, Ante Travizi i Josip Skiljo, dok je u nedjelju na repertoaru spektakl Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu U malu je uša đava. 

Božić u Apfel Areni će trajati do Nove godine, a obuhvaća i novu predstavu kazališta Moruzgva Čudo, autora i redatelja Ivana Lea Leme s Ecijom Ojdanić i Matijom Šakoranjom u glavnim ulogama koji će na daskama Apfel Arene predstaviti nastavak uspješnica – cabareta Preko veze i Vla Vla Vlajland. U Makarsku iz Varaždina dolaze i glumci Kerekesh Teatara koji će izvesti dvije predstave. Za najmlađe je Apfel pripremio interaktivni Magic Act Show mađioničara Luke Vidovića koji će oduševiti cijelu obitelj, a za dozu smijeha će se pobrinuti stand up komičar Marko Dejanović.

Nezaboravan glazbeni program u adventu osigurat će koncert Đanija Stipaničeva, Marka Škugora, Vladimira Garića i Marka Pecotića poznatijih kao Četiri tenora, a publici će otpjevati čuvene evergreene, popularne arije i omiljene kancone. Dašak tradicije i klapske pjesme na pozornici Apfel Arene u svom jedinstvenom stilu posjetiteljima će predstaviti KUD Filip Dević s programom Devićevci pjevaju Advent. 

Za sve ljubitelje dobre glazbe tu je i koncert Božić dolazi koji će izvesti Ante Gelo i prijatelji te posebna gošća Zorica Kondža. Za kraj godine, 29. prosinca, posjetitelje očekuje spektakl – koncert Josipe Lisac. Taj će nastup u Makarskoj biti Josipin posljednji koncert u Hrvatskoj uoči onoga u veljači 2023. u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog povodom 50-e obljetnice izlaska njezinog debitantskog albuma Dnevnik jedne ljubavi. Publiku u Makarskoj očekuju klasici domaće glazbe nastali u punih pola stoljeća njezine glazbene karijere, poput O jednoj mladosti, Danas sam luda, Hir Hir, Magla, Gdje Dunav ljubi nebo, Dok razmišljam o nama te mnogi drugi hitovi. 

U partnerstvu s kinom Mediteran, u Apfel Areni će se i tijekom adventskog razdoblja tri puta tjedno održavati kino projekcije. Do sada su stanovnici Makarskog primorja imali priliku pogledati devet filmova, uključujući i aktualni Šesti autobus, najnoviji film Eduarda Galića o padu Vukovara i jedan od najiščekivanijih filmskih naslova. Detaljan program nadolazećih kulturnih događanja moguće je pronaći na službenoj internetskoj stranici Apfel Arene

Uz koncertne izvedbe renomiranih izvođača, advent u Apfel Areni obilježit će i tri sportska turnira u organizaciji Apfela: dugo očekivani padel turnir rekreativaca, dječji nogometni turnir na umjetnoj travi i božićni malonogometni turnir Makarana, na kojem će snage odmjeriti 40 seniorskih i 20 veteranskih momčadi. 

Dosadašnje sportske aktivnosti u Apfel Areni okupile su brojne sudionike. Podsjetimo, premijerni Apfel Arena Makarska Half Marathon okupio je preko 400 rekreativaca i profesionalaca koji su podno Biokova trčali utrke na pet i 21 kilometar, dok je na dječjoj utrci trčalo preko 300 mališana. Opremljene prostore Apfel Arene zasad aktivno koristi osam različitih sportskih udruga, a svaki se tjedan tamo održavaju i tri sportske lige. Da je Apfel Arena oaza sportskih aktivnosti, podjednako za rekreativce i profesionalce, potvrđuje i 400 članova upisanih u najmoderniji fitness centar.


hr Thu Nov 24 2022 10:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Sever o inflaciji: "Jedino pravo rješenje je snažan rast plaća i mirovina"

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto

Građani se sve teže snalaze i žive, a jedino pravo rješenje je snažan rast mirovina i plaća, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o inflaciji i blagdanskoj potrošnji.

Osvrćući se na poskupljenje hrane od gotovo 20 posto, koja je realno i veća od same inflacije koja je službeno na 13 posto, Sever je rekao da upravo cijene hrane i pumpaju stopu inflacije.

- To je ono što je najveći udar na kućanstva zbog toga što, što je zemlja siromašnija, to je veći udio troška hrane u mjesečnoj potrošnji kućanstva, rekao je Sever.

Dodao je da kućanstva u razvijenijim zemljama imaju udio troška hrane između 8 i 10 posto, dok je to u Hrvatskoj prosječno malo manje od 26 posto, a i znatno više za one koji imaju vrlo niska primanja.

Građani se sve teže snalaze i žive, a na drugoj strani ništa drugo ne pojeftinjuje - dapače, već su prenapregnuti što se tiče stanovanja i energije, upozorio je Sever.

Poručio je da, koliko god to bilo teško, još uvijek treba upravo za najsiromašniji sloj pokušati održati niže cijene prehrambenih artikala.

- Na kraju krajeva, jedino pravo rješenje u svemu tome je jedan snažan rast plaća i mirovina, jer sve mjere bez povećanja plaća i mirovina neće pomoći do te mjere da se lovi taj korak s inflacijom, a neizvjesnost je vrlo velika, bez obzira na lagane optimistične prognoze za sljedeću godinu, zaključio je Sever.

hr Sun Nov 27 2022 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5be4735b0e49386c078b4577/80

Studenti u Hrvatskoj na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, piše u nedjelju Večernji list.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67,8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80,9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87,3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

O kolikom je odudaranju riječ, najbolje govori podatak da u SAD-u na ispitima vara 4,8 posto studenata, u Kanadi njih 6,4 posto, a u Švedskoj svega 1,1 posto studenata. Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i sl.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo i dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima. Istaknuto je kako je potrebno jačati edukaciju i studenata i nastavnika o akademskom integritetu te smanjiti prostor studentu za plagiranje rada (npr. promijeniti vrstu rada i/ili osmisliti kreativne zadatke, uključiti studente u istraživanja i sudjelovanja na skupovima i sl., poticati razvoj vještine akademskog pisanja).

Treba smanjiti i mogućnost da nastavniku promakne plagiranje - provoditi stvarnu provjeru rada, smanjiti dužinu rada i usredotočiti se na kvalitetu, pratiti stadije nastanka rada, a ne samo krajnji rezultat – donosi Večernji list.

hr Sun Nov 27 2022 17:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6383984b5d7965bc148b45ce/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Split u kockicama, na Prokurativama se navijalo i uz hajdukove šalove

Pogledajte slike u galeriji.
Nešto kasniji termin druge utakmice Hrvatske ispunio je i Split kockicama iako nije falilo ni znamenja Majstora s mora. Vatrena ekipa skupila se u zoni za navijanje na Prokurativama, a ne manjka dresova, zastava i kockica ni na drugim splitskim lokacijama.

Neumorna Ivana Ivanović donosi fotogaleriju iz centra Dioklecijanova grada...
hr Sun Nov 27 2022 17:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efa134edaf72d781a8b456f/80
Foto: Pixabay

"Nestašica lijekova u RH je stalno stanje, ali nema razloga za paniku"

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore se osvrnula i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.
Nakon što je potvrđena nestašica nekoliko važnih lijekova u hrvatskim ljekarnama, građani se s pravom pitaju mogu li se pronaći alternativni lijekovi. Istodobno veledrogerije upozoravaju Vladu da je dug za isporuku lijekova opet narastao na 5 i pol milijardi kuna. Kako izići iz začaranog kruga, HRT je pitao Anu Soldo, predsjednicu Hrvatske ljekarničke komore.

- Nestašica lijekova u Hrvatskoj je stalno stanje. Možda ćemo zbog COVID-a, rata u Ukrajini i svih poskupljenja koja se događaju imati malo više problema s tim, ali vidimo da probleme imaju i neke naprednije i bogatije zemlje, rekla je Ana Soldo.

- Cijelu godinu u Njemačkoj je veliki problem nestašice lijekova. Nijemci su izjavili da imaju 100.000 registriranih lijekova, a nestašica je za nekih 300-tinjak. U Hrvatskoj imamo 15.000 registriranih lijekova, a oko 200-300 lijekova je na neki način nedostupno pacijentima, istaknula je.

Smatra kako bi Hrvatska trebala presložiti pravila oko propisivanja i izdavanja lijekova, kako bi ljekarnici mogli reagirati jednostavnije i brže i pacijentima po prvom dolasku u ljekarnu dati potreban lijek.

- Trenutno je nestašica lijekova za tlak. Imamo ih na 100-tinjak registriranih, ali problem je da ponekad pacijenti moraju prvo otići kod specijaliste, pa onda liječniku obiteljske medicine da mu se promijeni terapiju, rekla je Soldo istaknuvši da nema razloga za paniku.

Osvrnula se i na dug države prema veledrogerijama od 5,5 milijardi kuna.

- Jedino rješenje je da se na neki način država zaduži i plati sve zaostale dugove, kako bi se odnosi postavili kako treba. Veledrogerije, ljekarne, pa i ravnatelji bolnica troše enormno puno vremena na saniranje tog duga. Stalno je neki problem oko isporuke lijekova i to nema smisla. Također, treba promijeniti i način financiranja bolnica. Ako kontinuirano svakih pola godine dajemo nove injekcije u sustav, a ništa se nije promijenilo, onda taj sustav financiranja ne funkcionira, rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

hr Sun Nov 27 2022 12:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .