RANGIRANE PREMA KVALITETI ŽIVOTA

Ovo su najsretnije zemlje za mlade: Hrvatska visoko na listi

Litva je na prvome mjestu najsretnijih zemalja na svijetu za osobe u dobi od 30 godina i mlađe, prema godišnjem izvješću o indeksu sreće. Izvješće su kreirali američka tvrtka za istraživanje tržišta Gallup, Istraživački centar za dobrobit na Sveučilištu Oxford i UN-ova Mreža rješenja za održivi razvoj.

Zemlje su rangirane prema samoprocjeni kvalitete života. Od ispitanika se zahtijeva da zamisle ljestvicu na kojoj najbolji mogući život za njih predstavlja ocjenu 10, a najgori ocjenu nula. Za 130 zemalja rangiranih u izvješću razmatra se i sljedećih šest varijabli: BDP po stanovniku, socijalnu potporu, zdravlje, slobodu, velikodušnost i odsutnost korupcije, piše Index.

Ovo je 20 najsretnijih zemalja na svijetu za mlade: 

1. Litva
2. Izrael
3. Srbija
4. Island
5. Danska
6. Luksemburg
7. Finska
8. Rumunjska
9. Nizozemska
10. Češka
11. Kostarika
12. Austrija
13. Švicarska
14. Hrvatska
15. Slovenija
16. Kuvajt
17. Salvador
18. Švedska
19. Australija
20. Norveška

Litva je zauzela prvo mjesto na ovoj ljestvici, ali tek 44. mjesto na ljestvici za one starije od 60 godina i ukupno je bila 19. najsretnija zemlja na svijetu. “Približavanje istočne i zapadne Europe uglavnom je potaknuto sve većom srećom mladih”, navodi se u izvješću.

Kvaliteta života u Litvi znatno je porasla u posljednja dva desetljeća. Na primjer, 2000. godine BDP zemlje po glavi stanovnika bio je ispod svjetskog prosjeka, a sad iznosi 25.064 dolara, što je znatno više od svjetskog prosjeka koji je 12.687 dolara.

Troškovi života u Litvi su u prosjeku 32.2 posto niži nego u Sjedinjenim Državama, prema Numbeu, a procijenjeni mjesečni troškovi jedne osobe ispod su 800 dolara, ne uključujući stanarinu. Glavni grad zemlje, Vilnius, visoko je rangiran u časopisu Financial Times o europskim gradovima i regijama budućnosti 2023. Također se pojavljuje kao središte za programere i industriju igara, piše CBS.

Prema ljestvici, mladi u srednjoj i jugoistočnoj Europi su među najsretnijima na svijetu. Osim Litve, još dvije zemlje iz ovih regija plasirale su se u top 10, Srbija kao treća i Rumunjska kao osma. Zajedničko ovim trima zemljama je da se kod njih razina sreće znatno razlikovala između mladog i starog stanovništva.

POSLJEDNJE DODANO: