ŠUTA KRITIZIRAO PULJKA

“Imamo lošeg gradonačelnika i loše upravljanje što se tiče gradske uprave. Kredite niže kao fotelje…”

Splitski ogranak HDZ-a organizirao je konferenciju za medije unatoč sjednice Gradskog vijeća na kojoj su se osvrnuli na novo zaduženje Splita u iznosu od 5 milijuna eura.

– Ono što želimo izdvojiti kao zasebnu točku je kreditno zaduženje od 5 milijuna eura koje je Grad priredio u odnosu na dosadašnji sporazum s EIB-om u iznosu od 150 milijuna eura. Vidjeli smo u projekcijama da će to sve skupa doći do 200 milijuna eura, a sada vidimo novih 5 milijuna eura. Evidentno je da ćemo svi mi skupa, i naša djeca, platiti preko 100 milijuna eura kamata – kazao je na početku predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta.

Rekao je kako bi Split trebao biti uzor po pitanju povlačenja europskih sredstava, a sve kako bi se proračun što manje opteretio kreditnim zaduženjima. Evidentan je jedan apsurd, kaže Šuta, u proračunu se sredstva maksimalno akumuliraju zbog porezne politike koja je provedena. S druge strane, kako kaže, oročeno je 10 milijuna eura, a podižu se krediti.

– Ovo sve skupa govori da imamo lošeg gradonačelnika i loše upravljanje što se tiče gradske uprave. Politička trgovina je nešto što je on savladao, ali gradske financije očito nije. Kredite niže kao fotelje, fotelje će platiti SDP i Grbin, a kredite će platiti građani – kaže. 

Spomenuo je Šuta i Tehnološki park na Dračevcu. Kako kaže, to je projekt prošle vlasti za kojeg su osigurana bespovratna europska sredstva, a zamišljeno je da projekt ima i drugu fazu, odnosno,  izmještanje Prometove garaže na Kopilici kako bi se taj prostor oslobodio za stanovanje. Šuta smatra da u tom dijelu gradonačelnik nije ništa pokazao.

Još jednom se osvrnuo na novo zaduženje, a posebno 100 milijuna eura kamata

– Dakle, sporazum 150 milijuna eura od EIB-a smo već vidjeli na Gradskom vijeću. U proračunu koji se usvajao u 12. mjesecu vidjeli smo novih 50, 60 milijuna eura i sada najava novih 5 milijuna eura – kazao je pa objasnio da je kamata velika jer se kredit uzima na period od 25 godina. 

Za kraj je napomenuo kako oni ne znaju pod kojim je uvjetima ugovor uopće potpisan, iako su od Grada zatražili te informacije.

– Pa kad smo informacije tražili za Gradsko vijeće prošle godine, bilo je vidljivo da nisu htjeli dati sve informacije po pitanju tog kreditnog zaduženja, nisu željeli dati te informacije u javnost. Prema meni je išlo da je to tako jer sam svjestan što govorim u javnosti i da zbog određenih povjerljivih informacija mogu odgovarati, na što sam im ja odgovorio da je riječ o javnom interesu i da svi skupa imamo pravo znati što Grad potpisuje i na koji način – zaključio je. 

POSLJEDNJE DODANO: