LAŽNE NOVČANICE

Ovakve novčanice nikada ne zaprimajte!

Krivotvorene novčanice ili kovanice i što treba poduzeti kada se susretnemo s njima ispričala je Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca.

Obojenje novčanica EKZ se događa u slučaju da se dogodi neka pljačka bankomata, on je zaštićen elektrokemijskom zaštitom, onda se novčanice automatski oboje, boje su najčešće zelena, ali ima crvenih i drugih boja, rekla je za HRT Petra Poldrugač.

Nadodala je ako dođemo u kontakt s takvim novčanicama da je ne uzimamo i ako završi u našim rukama, odmah je moramo odnijeti u nadležnu policijsku postaju ili banku koja će to proslijediti na daljnju analizu.

Ako dođemo u kontakt s takvim novčanicama, Poldrugač je rekla, da ćemo teško sami prepoznati radi li se o elektrokemijskoj zaštiti ili boji koja je došla iz nošenja u džepu ili ako se prala s odjećom u veš mašini.

Novčanice se uvijek šalju u HNB na analizu, a ako dođete u banku s manje oštećenom novčanicom koja ima neku rupicu ili je poderana ili ima grafit na sebi, onda će vam zaposlenici zamijeniti za isti apoen za važeću novčanicu, rekla je Poldrugač.

Što se tiče kovanica one su češće krivotvorene jer su duže u opticaju nego novčanice. Poldrugač kaže kako postoje različiti dizajni različitih država i da ih je zbog toga teže provjeriti, ali vjeruje da će ih nakon nekog vremena svi moći prepoznati.

Dizajn je na krivotvorinama drugačiji, pogotovo jer se najčešće krivotvore kovanice od dva eura. One na obodu uvijek imaju nekakav natpis, neke simbole. Ti simboli su kod krivotvorina ili nečitljivi ili su nejasni i po tome se može vrlo brzo da je nešto sumnjivo, izjavila je Poldrugač.

POSLJEDNJE DODANO: