OPTIMISTIČNA STATISTIKA

Ovaj vikend počinje glavna turistička sezona

Hrvatska ulazi u glavnu turističku sezonu s očekivanjima rasta i optimizma. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ-a), zemlja je ostvarila značajan porast turističkih aktivnosti u usporedbi s prethodnom godinom, s posebnim naglaskom na povećanje broja noćenja za čak 10 posto.

Domaći turizam u fokusu:
Domaći turizam igra ključnu ulogu u ovom uspjehu, s porastom od 4,1 posto u broju noćenja u odnosu na prethodnu godinu. Turisti iz Njemačke, Poljske i Kine također su doprinijeli ovom pozitivnom trendu, ostvarivši rast dolazaka od 23,6 do 31,1 posto.

Istaknute destinacije:
Zagreb se ističe kao vodeća destinacija s najvećim brojem dolazaka i noćenja turista do sada ove godine. Primjerice, 418 tisuća turista ostvarilo je 846 tisuća noćenja u Zagrebu, što predstavlja porast od 12,4 posto u dolascima i 7,4 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Uz to, Dubrovnik bilježi značajan rast turističke aktivnosti s 303 tisuće turista, što je gotovo 15 posto više nego lani. Noćenja u Dubrovniku porasla su za gotovo 20 posto, dostigavši brojku od 841 tisuću. Split također bilježi rast u dolascima od 16 posto, s 197,6 tisuća turista, te rast noćenja od 6,3 posto, s 532,3 tisuće noćenja.

Povećanje smještajnih kapaciteta:
Povećanje turističkog prometa zahtijeva i adekvatnu infrastrukturu. U tom kontekstu, bilježimo i porast broja smještajnih kapaciteta, kako u komercijalnom, tako i u nekomercijalnom sektoru. Komercijalni smještaj bilježi porast od 3,6 posto, dok je broj kreveta u nekomercijalnom smještaju povećan za 5 posto.

Očekivanja za budućnost:
S obzirom na dosadašnje pozitivne trendove, očekuje se nastavak rasta turističke industrije tijekom glavne sezone. Nadamo se da će ova sezona biti još uspješnija od prethodnih, s obiljem prilika za daljnji razvoj turizma u Hrvatskoj. Ovaj trend također potiče napore ka smanjenju sezonalnosti i promicanju cjelogodišnjeg turizma, što je ključni cilj u dugoročnoj strategiji turističkog sektora zemlje.

POSLJEDNJE DODANO: