ODAZIV JE ZNATAN

Otočani ozbiljno shvaćaju građansku dužnost, Imoćani čekaju popodne za izlazak na birališta

U prvim satima izbornog dana, građani devete izborne jedinice pokazali su značajan interes za sudjelovanje u izborima za Hrvatski sabor. Prema dostupnim podacima do 11:30 sati, Otočani su istakli svoju predanost građanskoj dužnosti s impresivnom izlaznošću od 30,30 posto na otoku Šolti, dok je i susjedno Kijevo bilježilo visoku izlaznost od 30,10 posto.

S druge strane, Imoćani su pokazali nešto sporiji početak dana, preferirajući popodnevne sate za odlazak na birališta. Civljane su zabilježile najmanju izlaznost od 8,25 posto do 11:30 sati, dok su Sinj, Solin, Šibenik, Trilj i Trogir bilježili izlaznost između 20 i 24 posto.

Vrijedi istaknuti da su Zadar, Vrlika i Vodice također među gradovima koji su pokazali značajan odaziv birača, s izlaznošću iznad 20 posto.


U desetoj izbornoj jedinici, birači su također pokazali značajan interes za sudjelovanje u izborima za Hrvatski sabor. Prema najnovijim podacima, Sućuraj se ističe kao mjesto s najvećom izlaznošću od 30,43 posto, dok su i Blato, Trpanj, Postira te Vela Luka zabilježili visoke postotke izlaznosti, svaki iznad 27 posto.

Međutim, neka područja bilježe manju aktivnost birača. Podbablje, Imotski i Župa Dubrovačka imaju izlaznost od oko 17 posto.

U Splitu, jednom od najvećih gradova u desetoj izbornoj jedinici, izlaznost je zabilježena na 24,51 posto, dok je u Dubrovniku iznosila 21,07 posto.

Ovi početni podaci ukazuju na različite obrasce sudjelovanja birača diljem devete i desete izborne jedinice, ali i na općeniti interes za politički proces u regiji. Ostaje pratiti kako će se izlaznost mijenjati tijekom dana te kako će rezultati izbora odražavati volju građana ovih područja.

Zanimljivo, najveća izlaznost na biračkim mjestima u Splitu je u – staračkom domu, i to u Domu umirovljenika u Vukovarskoj ulici, a tek osam je ljudi izašlo glasati u vrtiću Maslačak na Mažuranićevom šetalištu iako je tamo gotovo petsto prijavljenih birača.

POSLJEDNJE DODANO: