DIP ODGOVORIO NA PRIGOVORE

Birački kaos u Splitu: Redovi za plavu potvrdu za glasanje sve duži

Ogorčeni birači ispunili su hodnik Ureda državne uprave koji se nalazi na trećem katu zgrade Splitsko-dalmatinske županije kako bi dobili plavu potvrdu za glasanje. Riječ je o onima koji nisu na biračkom spisku, a njihov broj je značajan.

Nikome od njih nije priznata putovnica kao službeni dokument, što je dodatno pogoršalo situaciju. Neki od njih nisu čak ni dobili priznanje za potvrdu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) da je njihova nova osobna iskaznica u postupku izrade. Još frustrirajuće je to što su im rečeno da je razlog za to što su zahtjeve podnijeli nakon 6. travnja, do kojeg su se radili birački spiskovi. Stoga se postavlja pitanje jesu li ovi građani dovoljno informirani o rokovima i procedurama ili su te procedure jednostavno nedostupne ili neprovedive za sve građane.

Županijski službenici, suočeni s ovim velikim brojem građana koji traže potvrdu za glasanje, rade u tri ureda. Redovi su dugi, a mnogi su odlučili ostati uporni i čekati.

DIP je primio prigovore pojedinih građana kojima su istekle osobne iskaznice, a žale se da nisu uvedeni u popis birača. U njihovom priopćenju, DIP je istaknuo da su u izvatke iz popisa birača upisani samo oni koji imaju važeću osobnu iskaznicu, dok ostali birači glasuju tako što ishode potvrdu za glasovanje u nadležnom upravnom tijelu.

Pozivajući se na izvješće DIP-a, vidljivo je da su dobili upite od više birača koji nisu upisani u izvatke iz popisa birača, iako posjeduju važeću osobnu iskaznicu. Očito se radi o većem broju birača koji nisu podigli nove osobne iskaznice nakon poziva MUP-a. Ti birači također trebaju ishoditi potvrdu za glasovanje kako bi ostvarili svoje biračko pravo.

Identitet i jednih i drugih birača će utvrditi birački odbor provjerom javne isprave s fotografijom, što bi trebalo osigurati integritet izbornog procesa.

POSLJEDNJE DODANO: