USUSRET SUDAMJI

Otkrijte čaroliju Sudamje: U organizaciji Arheološkog Muzeja u Splitu svi će pronaći nešto za sebe i to potpuno besplatno!

Jeste li znali da je sveti Dujam pokopan 10. travnja u Saloni? Zašto ga onda slavimo 7. svibnja u Splitu? Jeli vam to ikad palo na pamet dok ste se spuštali na Rivu po kuhaču ili klepetušu?

Dok je u tijeku priprema svibanjske manifestacije proslave splitskog zaštitnika, u Arheološkom muzeju u Splitu već  je započeo tradicionalni program “Ususret Sudamji”. Ovaj program ne samo da nas podsjeća na veličanstvenu povijest, već i odgovara na pitanja koja intrigiraju generacije.  Kakve tajne krije grob svetog Dujma na Manastirinama u Saloni? Kako su Dujmove relikvije završile ne samo u Splitu već i u Rimu i zašto ga kao splitskog zaštitnika štujemo upravo 7. svibnja? Za to i puno drugih zanimljivih priča, Arheološki muzej u Splitu je organizirao subotnje izlete koji su započeli već proteklu subotu. Uz puno zabave, iz prve ruke i uz stručno vodstvo posjetitelji su bili oduševljeni pričama koje su čuli, spomenicima koje su posjetili i predivnim kadrovima koje su vidjeli.  

Obiteljska avantura

U subotu, 13. travnja mali i veliki posjetitelji su imali priliku iskusiti pravu obiteljsku arheološku avanturu posebno prilagođenu za djecu (uzrast 6 – 9 godina) i roditelje nudeći jedinstvenu priliku za obiteljsko druženje i učenje kroz zabavu. Djeca su imala priliku učiti kroz igru, a ni roditeljima nije bilo ništa manje uzbudljivo otkrivajući fascinantne detalje o kulturnom naslijeđu. Ova aktivnost ne samo da je zaintrigirala sve uključene, već je i dodatno osnažila obiteljske veze kroz radionicu koja se realizirala u obiteljskim timovima.  

Osim posebno prilagođenih obiteljskih avantura, dio programa je kreiran i za široku javnost pa u ovoj zanimljivoj priči mogu uživati zaista svi. Programom “Ususret Sudamji”, Arheološki muzej u Splitu otvara vrata vremenskog portala otkrivajući tajne koje intrigiraju generacije. Građanima i posjetiteljima nudi se nevjerojatna prilika za poludnevni subotnji izlet kroz čarobne pejzaže antičke Salone, ali i predivnog muzeja u Zrinsko-Frankopanskoj, a uključen je i autobusni prijevoz između muzeja i Salone. I sve to potpuno besplatno.

“Ususret Sudamji”

Priča vas vodi na putovanje kroz povijest, otkrivajući tajne kršćanske baštine koja je oblikovala identitet dalmatinskih zajednica. Subotnji poludnevni izlet time postaje prilika za susret s bogatim kulturnim naslijeđem vođeni stručnjacima iz muzeja. Budite sigurni da vas čeka kvalitetno provedeno vrijeme i ispunjeno srce.

Zanimljive tajne i bogata povijest

Iza svakog kamena u lapidariju Arheološkog muzeja krije se priča koja oživljava drevne običaje i tradicije. Dok se posjećuju posebno odabrani spomenici, otkrivajući tisućljetnu povijest i priču o razvoju kršćanstva, sklapaju se puzzle koje dovode do dubokog razumijevanja ne samo prošlosti nego i sadašnjosti.

Avantura za sve

Za ljubitelje povijesti i kulture, razgledavanje lokaliteta Salona postaje prilika za upoznavanje s bogatom poviješću dok će stručno vodstvo otkriti tajne koje će vas zasigurno oduševiti.

Prijava je obavezna

Zbog velikog interesa javnosti osim dva ranije objavljena termina (13. travnja – obiteljska avantura i 20. travnja program za širu javnost) otvorenja su još dva termina i to 27. travnja (program za široku javnost) i 04. svibnja (obiteljska avantura). Broj mjesta je ograničen, stoga je obavezna prijava. Sve detalje pronaći ćete na web stranici i društvenim mrežama Arheološkog muzeja u Splitu.  

POSLJEDNJE DODANO: