POSLAO PRIOPĆENJE

Ante Popović prozvao Most zbog trošenja javnog novca: “Kad novac poreznih obveznika postane bankomat…”

Ante Popović, nezavisni županijski vijećnik iz kvote Mosta, prozvao je Božu Petrova i Antu Kujundžića zbog trošenja javnog novca. 

-U politiku sam ušao s ciljem da napravim nešto korisno za zajednicu, a svoje djelovanje sam usmjerio na borbu protiv korupcije, kriminala, nepotizma u školstvu, prosvjetnoj inspekciji, Školskim odborima, odnosima osnivača i sl. Nisam osoba koja će šutjeti kad isto vidi u vlastitim redovima. Smatram da se novac poreznih obveznika treba trošiti transparentno i da ne smije biti bankomat političarima bez obzira tko bio akter.

MOST je u prošloj godini od lokalnog političkog djelovanja uprihodio cca 700.000 eura, a tijekom poslijednjih 9 godina otkad je parlamentarna stranka preko 10 milijuna eura i najveći iznos za političko djelovanje dala je 10. izborna jedinica. Kakve su koristi građani imali od toga?

Jedan vjećnik u gradskom vijeću ili županijskoj skupštini prima naknadu od cca 150 eura mjesečno, dok s druge strane saborska plaća Bože Petrova iznosi više od 2.500 eura mjesečno, te je u 2023. godini na putne troškove i stanarinu koje isplaćuje Sabor potrošio 17.000 eura. Nažalost nije javno dostupno koliko je putnih naloga ispisao i naplatio preko stranke MOST. Financijsko izvješće MOST-a pokazuje da je na taj iznos stranka potrošila 85.000 eura, ali nije navedeno koliko je pojedini saborski zastupnik uključen u isto. Ispod radara je prošao podatak kako je državna revizija u prethodnim razdobljima utvrdila da za 25.000 eura reprezentacije nema vjerodostojne dokumentacije, da su manjkavi putni nalozi u iznosu od 22.000 eura.

Ante Kujundžić, također je biran u 10. izbornoj jedinici, ima saborsku plaću u iznosu od 2.170 eura, te mu je Sabor u 2023. godini isplatio nešto manje od 13.000 eura na putne troškove i stanarinu. S obzirom kako su dužni tijekom izborne promidžbe prijaviti troškove, iz istih su vidljivi jako bitni podaci. Naime, Anti Kujundžiću je očito teško preživjeti na mjesečnoj razini sa 3.500 eura, pa onda jedan dan ode na „službeni put“ i za taj JEDAN dan napiše putni nalog u iznosu od 1.000 eura. Znači jednu prosječnu hrvatsku plaću za koju netko radi 184 sata, on naplati u jednom danu! Zanimljivo bi bilo kad bi se porezna ili državna revizija bavili i objavljivali koliko saborski zastupnici troše izvan kamapnje na putne troškove ne računajući ono što Sabor isplati.

Ovim putem pozivam velike borce za javni novac da predlože kako su političari dužni na mjesečnoj razini prikazati svaki trošak koji naplate novcem poreznih obveznika, a to se odnosi na: trošak reprezentacije i putne naloge.

Svaka čast ljudima koji su pošteno odradili svoj saborski mandat, koji su istinski radili na terenu cijeli svoj mandat. Ali što su Petrov i Kujundžić napravili za građane posljednje 4 godine, osim što su od Splita do Dubrovnika minirali gdje su god smatrali da netko može ugroziti njihovu poziciju. Najviše su im smetali oni koji su za 150 eura služili narodu i borili se za javni interes.

Najsmješniji spin je da im nisu bitne fotelje, dok s druge strane se grčevito drže za te iste fotelje i povlastice koje ta fotelja donosi uz minimalni rad. Ne, nisu se oni 2016. odrekli fotelja, nego oni koji nisu više dio MOST-a: Kovačić, Orepić, Šprlje, Panenić, Dobrović, Strenja Linić, Čikotić i ostali(a bilo ih je!).

Ako se ovako sad ponašaju prema novcu poreznih obveznika, kako bi se tek ponašali da preuzmu vlast?

POSLJEDNJE DODANO: