POZIVAJU NA CIJEPLJENJE

Ospice stigle na jug Hrvatske: Dva slučaja zaraze povezana s BiH

U prvoj polovici svibnja ove godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirana su dva slučaja oboljenja od ospica (morbila) i to kod dvije osobe (jedna osoba je strani državljanin) koje su se zarazile u Bosni i Hercegovini, javlja Zavod za javno zdravstvo DNŽ-a.

Na upit DuLista radi li se samo o ta dva slučaja iz Službe za epidemiologiju odgovorili su nam sljedeće:

Radi se o dvije oboljele osobe koje su se zarazile u BiH i gdje trenutno vlada epidemija ospica. Jedna osoba je dijete iz BiH koje je za prvosvibanjske praznike boravilo u Dubrovniku i gdje su na Dječjem odjelu OB Dubrovnik dokazane ospice. Drugi slučaj je školsko dijete iz Dubrovnika koje je u sklopu međunarodnog natjecanja u baletu boravilo u BiH i tamo se zarazilo.

Oba dijeteta nisu bila cijepljena protiv ospica. Oboljeli su dobrog kliničkog stanja i liječe se kod kuće. Za sada nema novih slučaja oboljelih.

Zdravstvenim ustanovama u DNŽ poslan je dopis svim pedijatrima, liječnicima školske i obiteljske medicine da sve one koji su propustili cijepljenje protiv ospica prema Programu obveznog cijepljenja pozovu i cijepe – stoji u odgovoru.

POSLJEDNJE DODANO: