OSTVARI SVOJA PRAVA

Organizira se edukacija za sve koji imaju nedoumice o pravima osoba s invaliditetom na području mobilnosti

Edukacija o projektu MOSI  “Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti” čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner, održat će se 25. siječnja 2024. u 11 sati u Splitu, u restoranu Poljud (Poljudsko šetalište 1).

S ciljem približavanja ovog projekta i svih njegovih elementa (informacijski sustav, izdavanje po službenoj dužnosti, javne isprave) osobama s invaliditetom, u Splitu će biti prikazane Nacionalna i Europska iskaznica te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom i detaljno objašnjeni svi elementi kompleksnog IT sustava. Ove iskaznice će biti ključne u ostvarivanju lakšeg pristupa brojnim pogodnostima i povlasticama iz područja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Na edukaciji o novom sustavu iskaznica sudjelovat će Mateo Crnković i Darko Akrap iz AKD-a, Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, te Jugana Sinovčić, koordinatorica inicijative udruga osoba s invaliditetom za zaštitu parkirališne karte.

Podsjetimo, Hrvatska je prva članica EU koja implementira Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan projekta. Projekt MOSI financiran je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, s ukupnom vrijednošću preko dva milijuna eura. Nacionalna i Europska iskaznica te Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom izdaju se automatski, bez potrebe za podnošenjem zahtjeva, na temelju podataka iz Registra osoba s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i drugih relevantnih registara. Važno je da korisnici ažuriraju svoje podatke u Registru osoba s invaliditetom kontaktiranjem [email protected], a uvjet za izdavanje je prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Digitalizacija procesa dodjele povlastica omogućuje osobama s invaliditetom da lako ostvare pravo na isprave sukladno zakonskim kriterijima, koje se dostavljaju na adresu prebivališta. Svi koji steknu prava na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, koja im omogućuje jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Ove pogodnosti obuhvaćaju turizam, kulturu (poput muzeja, kazališta i koncerata) i sport.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Postojeći dokumenti I parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo parkiranja diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj. Više informacija korisnici mogu pronaći na mrežnoj stranici.

POSLJEDNJE DODANO: