KANALIZACIJSKA MREŽA NE POSTOJI

Onečišćenje u Vranjicu sve gore: Izlijevanje fekalija u more najnoviji problem

U nizu gotovo svakodnevnih onečišćenja u Vranjicu, najnovije izlijevanje fekalija u more – razotkrilo je posljedice nepostojanja kanalizacijske mreže u splitskoj Sjevernoj luci i Dujmovači. To područje nije obuhvaćeno ni u aktualnim radovima u sklopu aglomeracija, što znači da se problem neće riješiti tako skoro, piše HRT.

Zamućeno more i smrad u Vranjicu znače samo jedno – fekalije iz lateralnog oborinskog kanala. Ovoga puta su goleme količine.  

– Izgledalo je na način kao da je jedan veliki vodokotlić pušten u školjku zahodsku, i da je to tako, ali to je jedna ogromna školjka bila, rekla je Ivana Ćubelić, GI “Mjesto koje hoće živjeti”.

U splitskoj Lučkoj upravi kažu kako ništa nisu vidjeli. 

– Incident se dogodio tijekom noćnih sati, a mi radimo obilaske svakodnevne, odnosno tijekom jutarnjih sati. I tijekom obilaska nije uočeno nikakvo onečišćenje. Vjerojatno su mijene – plima i oseka, učinile svoje, istaknuo je Zvonimir Perkušić, inspektor za sigurnost i zaštitu okoliša, Lučka uprava Split.

Ako je sve u redu, zašto se onda incidenti stalno ponavljaju – pitaju se mještani. Svakojakih zagađenja i zraka i mora navrh im je glave, kažu, stalno ih prijavljuju, ali ništa se ne mijenja nabolje. 

– Najgore je što dođu nakon dva dana i kažu da je to more, vjetar, tu se ne može ostati, to ode. Otišlo je nekome drugome, priča se ponavlja stalno, istaknula je Ivana Ćubelić.

Spornim kanalom slijevaju se oborinske vode iz cijele splitske industrijske zone, a kako ondje nema kanalizacijske mreže, poslovni objekti, doznajemo, koriste oborinski kanal kako bi se riješili otpadnih voda. Vodni redari – hvataju ilegalce.

Iz priopćenja Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split: 

– S aktivnostima na otkrivanju ispuštanja sanitarnih otpadnih voda u oborinski kanal ViK će nastaviti i dalje. S obzirom na trasu i dužinu Lateralnog oborinskog kanala Dujmovača, nije ga uvijek moguće kontrolirati i utvrditi gdje se incident dogodio, npr. u slučaju ilegalnog prepumpavanja septičkih jama u oborinski kanal, piše u priopćenju.

Šokira podatak kako, unatoč vidljivim problemima, ovo područje nije obuhvaćeno projektima aglomeracija. 

– Pretpostavljamo jer je to koncesijsko područje i nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi tako da rješenje ne vidimo. Čim je financiranje, odmah priča zapne, naglasila je Marijana Grubić, GI “Mjesto koje hoće živjeti”.

No netko mora “potegnuti” – ViK je već započeo raditi na idejnom projektu kanalizacijskog sustava istočnog dijela Sjeverne luke, ali bez financijske pomoći Lučke uprave, te gradova Splita i Solina, neće se mnogo postići.  

POSLJEDNJE DODANO: