LJUBIMCI, NE VOZILA

Oldtimeri preplavili sinjske ulice, jedan Citroen posebno je zaustavljao poglede znatiželjnika

Desetak oldtimera okupiralo je danas prometnice i središnji dio grada Sinja. Ulašteni kao i prvog dana, privlačili su znatiželjne poglede domaćih.

Oldtimeri su prilično skup hobi, no nitko od ljubitelja ne želi razgovarati o tome koliko to sve zapravo košta. Ne kažu bez veze da se ljubav ne može kupiti novcem.

Još kad je ta ljubav gotovo završila pod prešom za otpad…

Moj Renault 12 proizveden je u Sloveniji 1973. godine. To je nekad bilo auto koje su vozila gospoda i evo trudim se da ga dovedem potpuno u u novo stanje – kaže nam Siniša Đapić iz Bitelića iznad Hrvaca. Iako živi u Splitu, posebno mu je drago bilo svog ljubimca pokazati u svom rodnom kraju.

Ja sam naučio voziti na Peguetu 204 kojeg sam isto kupio. Vozio ga je moj otac i u Splitu sam tako naišao kod jednog starog čovjeka isti taj Peugeot što me je sjećalo na moju mladost i moje djetinjstvo – priča Đapić start te restaurirane ljubavi.

I dalje ide svugdje s njim, ma može i na kraj svita, smije se.

Đapić je dio splitskog oldtimer kluba koji postoji već tri desetljeća, baš kao i Mihovil Lušić.

Često izađemo na ulice pokazati naše oldtimere koje cijelu godinu čuvamo, mazimo, pazimo – veli Lušić čiji je Citroen HY, neće se drugi ljutiti, privlačio najviše pozornosti.

– To je francuski kombi rađen za razne namjere. Vozili su ga policija, vatrogasci, hitna pomoć pa čak i lopovi. Dosta je nizak i prvi je kombi vozilo sa kliznim vratima na svijetu i onda su ga lopovi koristili baš zbog kliznih vrata. Moj je 1979. godište, oni su se proizvodili od 1939. do 1982. nepromijenjeni potpuno.

Izmijenjivali su se čak i znatiželjnici u vozilu…

Unutra ima sve da može jedna tročlana obitelj komotno boraviti. Ima voda, struja, stol, kuhalo, plin, ma sve – kroz smijeh nam je rekao.

E da, bio je i filmu. Njegov Citroen koristio se na snimanju filma u Rovinju kao sladoledarski kombi.

POSLJEDNJE DODANO: