PRAVNA STVARNOST

Odvjetnik o nedavnom videu iživljavanja nad djevojkom: “Nasilnice ne mogu u maloljetnički zatvor”

Nedavni šokantni slučaj vršnjačkog nasilja u Splitu izazvao je zgražanje javnosti nakon što je na društvenim mrežama procurio snimak brutalnog maltretiranja jedne djevojčice. Policija je brzo reagirala i uhitila četiri maloljetne osobe koje su sudjelovale u napadu. Šokantni događaj, koji se dogodio prije dva dana, izazvao je reakcije širom Splita, gdje su ljudi još uvijek potreseni nedavnim ubojstvom mladog Luke Bančića u centru grada.

Kriminalističko istraživanje započelo je u nedjelju kasno uvečer, neposredno nakon što je policija reagirala na uznemirujući video vršnjačkog nasilja. Istraživanje je trajalo cijeli dan u ponedjeljak, dok su istražitelji detaljno pregledavali dostupne informacije i prikupljali dokaze o incidentu.

Unatoč tome što su svi sudionici incidenta mlađi maloljetnici, protiv njih se podižu ozbiljne optužbe. Prijetnje kaznenih prijava obuhvaćaju optužbe za nasilničko ponašanje, zlouporabu prava djeteta te čak i pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Ovi teški optužni postupci ukazuju na ozbiljnost situacije te na namjeru pravosudnih tijela da odgovorno postupe prema počiniteljima nasilja. Ipak…

Odvjetnik Denis Kulušić za RTL danas, istaknuo je da maloljetnicima neće biti primijenjene kazne kao odraslima te da, prema zakonu, nije moguće poslati ih u maloljetnički zatvor. Ako se utvrdi da nisu navršile 14 godina u trenutku počinjenja kaznenog djela, neće biti ni kaznene odgovornosti.

Dakle prema istima se može primijeniti odgojna mjera, ne može se prema navedenima primijeniti kazna maloljetničkog zatvora. Ono što je još zanimljivije, ako se utvrdi da ove osobe koje se sumnjiče za predmetno kazneno djelo nisu u trenutku počinjenja kaznenog djela navršile 14 godina, nema kaznene odgovornosti – zaključio je Kulušić.

Kako je riječ o osobama koje se pravno kvalificiraju kao mlađi maloljetnici, slučaj će nakon policije preuzeti Općinsko državno odvjetništvo za mladež u Splitu.

POSLJEDNJE DODANO: