RUŽICA JAKŠIĆ

“Odbijen je amandman od strane Splitsko dalmatinske županije da se ženama i djeci žrtvama nasilja sufinancira stanovanje”

Splitsko-dalmatinska županija odbila je amandman kojim bi se ženama i djeci žrtvama nasilja sufinanciralo stanovanje, izjavila je danas SDP-ova vijećnica Ružica Jakšić nakon sjednice županijskog vijeća.

– Dvije godine je prošlo od prihvaćanja amandmana za sredstava za osnivanje Kriznog centra za žrtve nasilja. Financijska sredstva se „kisele” u proračunu Županije, jer se pokretanje osnivanja KC nije maklo s mrtve točke. Za to vrijeme brojne žrtve još uvijek nemaju gdje ni kako skloniti se od nasilnika.

Stoga je Klub SDP-a Splitsko dalmatinske županije uputio  amandman na rebalans proračuna SDŽ kako bi se s 50 tisuća eura sufinanciralo stanovanje žrtvama nasilja.

Nažalost, Županija nema sluha za najranjivije, te je ovaj amandman odbačen.

Mjera je ovo kojom bi Županija u suradnji s JLS, civilnim društvom i centrima za socijalnu skrb prevenirala femicid. Jedan od čestih razloga zbog kojeg žrtva ostaje u nasilnom odnosu je njezina ekonomska vezanost za nasilnika, odnosno jer nema kamo otići i nema primanja ili ima nedovoljna primanja za samostalan život. Pomoć ženama i djeci žrtvama nasilja putem subvencioniranog stanovanja, smatra se preventivnom mjerom za suzbijanje femicida, a Hrvatska je na trećem mjestu u Europi po crnim statistikama femicida.

Femicid je u porastu i nužno je preventivno djelovati na suzbijanju. Nedostatak sigurnih kuća ili Kriznih centara za žrtve nasilja, brojne žrtve stavlja u poziciju da ne prijavljuju nasilje i trpe dugogodišnja zlostavljanja jer im institucije ne pružaju adekvatnu pomoć.  

Dok se ne osiguraju ostale pomoći kao odgovor na zahtjeve koje pred Republiku Hrvatsku stavlja Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u području izravne pomoći žrtvama nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, ovo bi bila dobra mjera. Izvan institucionalna briga o žrtvama nasilja sve je više prihvaćena u razvijenim zemljama. – stoji u objavi.

POSLJEDNJE DODANO: