PRAVOSUDNI PROPUSTI

Očuh koji je pred djecom pokazivao spolovilo neće ni dana u zatvor

Splitski sud nije izrekao zatvorsku kaznu očuhu koji je seksualno zlostavljao dvojicu dječaka, već ih je osudio na uvjetnu kaznu od godine dana s rokom kušnje od tri godine. Ovakve blage kazne nisu rijetkost, jer podaci pokazuju da je u 2022. godini sudove zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece proglasio krivima 137 osoba, pri čemu je samo 51 osoba osuđena na bezuvjetne zatvorske kazne.

Umjesto zatvora, sudovi često izriču rad za opće dobro, a neki od osuđenika na rad za opće dobro su upućeni na odrađivanje kazne u udrugama koje se bave djecom. To je uzrokovalo zabrinutost pravobraniteljice za djecu, koja tvrdi da ovakva praksa šalje poruku da je seksualno zlostavljanje djece beznačajno, te obeshrabruje djecu da prijavljuju zlostavljanje, prenosi Jutarnji list.

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević ističe i problem s kratkim zadržavanjem podataka o osuđivanosti u kaznenoj evidenciji, što omogućava brzu rehabilitaciju osuđenih, nakon čega se brišu iz registra pedofila. To znači da osobe osuđene za seksualno nasilje nad djecom mogu ponovno raditi s djecom nakon rehabilitacije, što pravobraniteljica smatra neprihvatljivim.

Počinitelji seksualnog delikta nad djetetom, a riječ je o osobama koje rijetko mogu kontrolirati seksualni nagon, mogu nakon toga raditi u dječjem vrtiću, školi, dječjem domu, postati udomitelji ili posvojiti dijete. I dalje smatramo da bi podatke o osuđenim počiniteljima seksualnog nasilja nad djetetom trebalo trajno čuvati kako bi se onemogućio kontakt s djecom – stoji u izvješću pravobraniteljice.

Ova situacija izaziva ogorčenje među organizacijama koje se bore za prava djece, a koordinatorica Ženske sobe ističe da blage kazne šalju poruku žrtvama da je situacija beznadna, te osnažuju zlostavljače za daljnje zlostavljanje.

POSLJEDNJE DODANO: