PROŠAO MEĐUNARODNE INSPEKCIJE

Obnovljeni helidrom KBC-a Split: Prvi certificirani za dnevne i noćne operacije u Hrvatskoj

Potpuno obnovljeni helidrom Kliničkog bolničkog centra Split prvi je certificirani bolnički helidrom za dnevne i noćne operacije u Hrvatskoj sukladno međunarodnim standardima. Helidrom je dobio međunarodno odobrenje za uporabu 28. lipnja 2024. godine.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo provela je inspekcijski nadzor helidroma, pripadajuće infrastrukture, fizičkih obilježja, vizualnih sredstava za navigaciju, spasilačko vatrogasne zaštite, zaštitnih površina i prepreka na i oko helidroma te ustvrdila da su zadovoljene sve međunarodno propisane odredbe.

Helidrom KBC-a Split je u sustavu organizacije zbrinjavanja životno ugroženih pacijenata najvažniji je i najprometniji medicinski helidrom u Hrvatskoj. Godišnje se izvede oko 500 helikopterskih transporta, osobito pacijenata s otoka. Poseban je i po tome što se jedino s njega obavlja helikopterski transport životno ugrožene novorođenčadi kojeg je 2002. godine pokrenuo prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, tada voditelj Jedinice intenzivnog liječenja djece.

Rekonstrukcija helidroma započela je u listopada 2023. godine, a radovi su završeni u ožujku 2024. godine. Financijska sredstva za realizaciju projekta rekonstrukcije u iznosu od 855.160,43 € osigurana su iz državnog proračuna. 

POSLJEDNJE DODANO: