FINANCIJSKA DISCIPLINA

Objavljeno koliko stranke i kandidati smiju potrošiti za promidžbu u izbornim kampanjama

Uoči predstojećih parlamentarnih izbora koji će se održati 17. travnja, objavljeno je da će političke stranke ili koalicije moći potrošiti nešto manje od 200 tisuća eura (konkretno 199.084 eura) po listi ili kandidatu u svakoj izbornoj jedinici. Ova granica troškova ostaje nepromijenjena u odnosu na prethodne izbore, prenosi HRT.

Što to znači u praksi? To znači da će političke stranke i koalicije koje se natječu u svih deset izbornih jedinica u Hrvatskoj moći potrošiti gotovo dva milijuna eura na promidžbu. Iako su iznosi izraženi u eurima, važno je napomenuti da se granica potrošnje nije mijenjala u odnosu na prethodne izbore, osim što su sada iznosi izraženi u eurima, a ne u kunama.

Analiza prethodnih izbora pokazuje da se s novim izborima troši više nego prije. Na primjer, na parlamentarnim izborima 2016. godine potrošeno je 35,3 milijuna eura, dok je na izborima 2020. godine potrošeno oko 44 milijuna kuna.

Financiranje parlamentarnih izbora dolazi iz vlastitih sredstava političkih stranaka i donacija. Vlastita sredstva stranke dolaze s njenog središnjeg računa, dok su vlastita sredstva neovisnih lista osobna sredstva pojedinaca, kandidata na listi. Donatori, bilo fizičke ili pravne osobe, dužni su dostaviti izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom ili lokalnom proračunu ili zaposlenicima. Za donacije vrjednije od 663,61 eura, donator s primateljem mora zaključiti ugovor.

Izborni sudionici će dva puta izvijestiti Državno izborno povjerenstvo (DIP) o načinu na koji financiraju svoju promidžbu: prvi put sedam dana prije izbora, tj. 9. travnja, te drugi put 30 dana nakon održanih izbora, tj. 17. svibnja. Nakon dostave, izvješća će biti objavljena na mrežnoj stranici DIP-a.

Važno je napomenuti da će država političkim strankama, koalicijama i kandidatima koji osvoje mjesta u Hrvatskom saboru pomoći “pokrivajući” izborne troškove. Za svako osvojeno zastupničko mjesto, država je spremna dati 17.918 eura, što ukupno iznosi 2,76 milijuna eura. Ovo financijsko olakšanje dodatno potiče političke subjekte da se aktivno natječu na izborima.

POSLJEDNJE DODANO: