VREMENSKA BOMBA

Objavljena prva dugoročna vremenska prognoza za ljeto: Hrvatsku očekuju paklene temperature

Dugoročne vremenske prognoze zahtijevaju hrabrost i duboko poznavanje meteoroloških podataka kako bi bile pouzdane. Prva dugoročna prognoza za nadolazeće ljeto objavljena je od strane meteorološkog servisa Severe Weather Europe, prenosi INDEX.HR.

Prema modelu ECMWF, koji se smatra jednim od najpouzdanijih, Europa će se suočiti s iznadprosječnim temperaturama, koje bi mogle biti za 0,5 do 2 Celzijeva stupnja iznad prosjeka. Najveće varijacije očekuju se u središnjoj i južnoj Europi. Za Hrvatsku se predviđaju iznadprosječne temperature, s razlikom od jednog do dva stupnja u odnosu na uobičajeno za to doba godine.

Prema ovoj prognozi, najveće količine oborina očekuju se na sjeveru Europe, dok će na jugu biti manje oborina. Hrvatska je među zemljama za koje se predviđaju duža sušna razdoblja, prema Severe Weather Europe.

Prognozu za ovo ljeto također je dao i meteorolog HRT-a Zoran Vakula koji je uvodno rekao da razlikujemo klimatološke i računalne prognoze, koje su se posljednjih desetljeća pokazale kao pouzdanije.

Prema tim prognozama nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci je vrlo vjerojatan tijekom ljeta. Ali ne u smislu – idem na godišnji u drugom dijelu srpnja, hoće li biti toplo ili hladno, to ne možemo dati, ali prognoze odstupanja srednje mjesečne ili sezonske temperature zraka i oborine su prilično kvalitetne. Posebice za temperaturu – naglasio je Vakula za HRT dodavši da se klima mijenja te da se ljudi trebaju pripremiti na ekstreme.

POSLJEDNJE DODANO: