TUŽNA OBLJETNICA

Obilježena 28. godišnjica tragične nesreće američkog vojnog zrakoplova pokraj Dubrovnika

Komemoracijom u Memorijalnoj kući “Ronald Brown” obilježena je 28. godišnjica tragične nesreće američkog vojnog zrakoplova pokraj Dubrovnika.

Izaslanstvo SAD-a, na čelu s tadašnjim državnim tajnikom za trgovinu Ronaldom Brownom, trebalo se sastati s hrvatskim dužnosnicima radi jačanja gospodarske suradnje nakon Domovinskog rata. 

U padu aviona na području brda Sv.Ivan, nedaleko od Zračne luke Dubrovnik, život je izgubilo 35 putnika i članova posade.

– Danas se ponovno posvećujemo tim principima i zajedničkom radu Hrvatske i SAD-a, s rukom u ruci, kako bismo postigli napredak i učvrstili prijateljstvo naših dviju država. Rekla bih da Hrvatska i SAD nisu samo saveznici, nego i prijatelji. I tu misiju Rona Browna nosimo u našim srcima, kao i sve što radimo u Hrvatskoj, rekla je Nathalie Rayes, veleposlanica SAD-a u RH.

Sudionici komemoracije upisali su se u knjigu žalosti u Memorijalnoj kući Ronalda Browna. Veleposlanica SAD-a Nathalie Rayes istaknula je kako je stradala delegacija imala misiju poratnoj Hrvatskoj donijeti nadu i napredak nakon brutalnog Domovinskog rata.

Na komemoraciji su sudjelovali i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, direktor Zračne luke Dubrovnik Viktor Šober, te predstavnici Ministarstva obrane RH, Općine Konavle i Zračne luke Dubrovnik.

Nedaleko od zračne luke u Čilipima, na području brda Sveti Ivan, 3. travnja 1996., uslijed velikog nevremena srušio se američki vojni zrakoplov s tadašnjim ministrom trgovine SAD-a Ronaldom Brownom i još 34 osobe, koji se u Dubrovniku trebao sastati s hrvatskim dužnosnicima. Svi putnici su poginuli, a među njima i dvoje hrvatskih državljana – fotoreporter Slobodne Dalmacije Nikša Antonini i hrvatska prevoditeljica Dragica Lendić-Bebek.

Ron Brown rođen je u Washingtonu, a odrastao u New Yorku u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Studirao je na Middlebury Collegeu. Služio je vojni rok u Južnoj Koreji i Europi, oženio se i završio studij prava. Radio je kao odvjetnik i lobist, imao je funkcije u Demokratskoj stranci, a uspješno je sudjelovao i u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona, koji ga je nakon pobjede na izborima 1993. godine imenovao ministrom trgovine, piše HRT.

POSLJEDNJE DODANO: