Article

//www.dalmacijanews.hr/files/641458005d7965e45f8b45f5/80

Omiljeni voditelj otvorio dušu: Ostavljam Editu Lučić Jelić!

Bilo je vrhunski odrastat u Gornjem Selu, između pojave interneta i redukcije struje, rekao je Siniša Garbin
Poznati voditelj jutarnjeg showa Radio Dalmacije, Siniša Garbin, snimio je, zajedno s učenicima OŠ Mejaši, prvu Hajdukovu dječju pjesmu „Vridilo se rodit“. 

- Dica su najiskrenija bića na svitu, neiskvarena, i s njima je najlakše radit. I ja sam gušta ka' malo dite. Imam dvoje dice, pa sam na njih slab, ovo je bio moj osobni gušt! – poručio je Garbin. 

Simpatični voditelj koji, svakog dana, zajedno s Editom Lučić Jelić, budi Dalmaciju u 6 ujutro, ujedno je i pjevač benda Mjesni odbor, ali je prije svega, kaže, dite sa škoja:

- Bilo je vrhunski odrastat u Gornjem Selu, između pojave interneta i redukcije struje. Današnja dica nemaju šta doživjeti doli, jer imaju sve. Mi nismo imali puno, ali smo se zato znali veselit svemu. Kad je Internet doša na otok i kad su ga greškom doveli u moje selo, ja vam ne mogu opisat tu tu feštu. I danas volin kad nestane struje, odma me vrati u djetinjstvo.

Garbin se na radiju, kaže, pronašao:

- Ja sam se, ka osmogodišnjak, igra radijskog voditelja s kazetama. Najviše uživam u eteru, slušatelji su moj početak i kraj. Već znam kad na naš radijski WAPP stigne poruka, kako se zove slušatelj koji je posla, di radi, šta ga muči taj dan. Čak sam s nekima od njih razmijenio i privatne brojeve, jer nam je bilo malo ono ćakule u eteru, pa se i privatno čujemo.

Upitali smo Garbina i što bi njegova majka Anita rekla, kakav je bio kao dijete.

- A plaka sam stalno. Zvali su me plačip***. Bilo je dovoljno da mi pokaže prst upozorenja, ja bi počea plakat. Na meni nije trebala trenirat strogoću, ja bi se unaprijed sam kaznija i isplaka. Koliko sam tada plaka, sad se valjda toliko smijem. Mater mi je bila stroža, a otac puno popustljiviji, kao ja danas.

Obitelj mu je, dodaje, velika podrška i inspiracija, ali i izvor kritike.

- Mater i otac mi uvik žugaju, moga si ovo ovako, ovo ti nije bilo u redu. Jedino babi je sve smišno što kažem, ona voli rock n' roll i što je moj humor crnji, to je njoj smišnije. Kad je došla u splitske toplice, naravno, pohvalila se svima da joj unuk radi na Radio Dalmaciji, jer se na Šolti nema kome hvalit.

Priznao nam je i da je jako emotivan:

- Recimo, prije mjesec dana sam s Editom bio u Zagrebu, bile su snježne vijavice, smrzli se. Kad smo prošli sveti Rok i kad je nas bura probila, otvaraj prozor, gasi klimu! Od sriće sam, kad san vidija more i billboard Radio Dalmacije, zasuzio. To nekome zvuči glupo, ali znam da nisam jedini, tako nam puno slušatelja šalje poruke s puta, jer su nam svima i tri dana bez Dalmacije previše!

Kaže kako i nakon 14 godina uživa biti dio Mjesnog odbora:

- Nije bitno koliko smo koncerata svirali, svaki put je taj adrenalin prije izlaska na pozornicu, osjećaj je isti. Gostovali smo i u Večernjem showu s Giulianom, obradili njegovu pjesmu „Život si moj potrošila“, tu smo dobili puno pozitive i poziva na gaže – rekao je Garbin pa poručio:

- To je prirodna simbioza, Hajduk i Radio Dalmacija, tako da san se s gušton uključija u projekt „Vridilo se rodit“. Dica su sve šta imamo, a ovi momci šta su ušli u polufinale Lige prvaka to su i dokazali!

Za kraj nas je zanimalo i planira li put u Nyon.

- Ubit će me Edita, ali vridilo bi! Edita, ostavljam te samu!

hr Fri Mar 17 2023 13:14:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6418663b5d7965b16b8b466c/80

Samo hrabro i bezveze: M.O.R.T. u Saxu ove subote na oduševljenje dalmatinskih studenata

Prvi je to album grupe M.O.R.T. nakon tri godine, na kojem je bend radio u vrijeme lockdowna
Sinjska punk blues rock četvorka M.O.R.T. u subotu, 25. ožujka stiže u zagrebački Sax! gdje će održati koncert i uživo predstaviti materijale s novog studijskog albuma "Samo hrabro i bezveze!”, koji je izašao prije nekoliko dana.

Prvi je to album grupe M.O.R.T. nakon tri godine, na kojem je bend radio u vrijeme lockdowna. 
Beskompromisna četvorka iza sebe ima četiri albuma, od kojih je zadnji “Standing Runningman”, inače prvi album benda na engleskom, kao i sjajan prethodnik “Tužna kocka“, dok M.O.R.T. broji preko 400 koncerata, nastupe po Velikoj Britaniji i Irskoj, te nizu festivala u Hrvatskoj i regiji.

Materijale s novog albuma, u kombinaciji s teškom artiljerijom pjesama s prošlih albuma, M.O.R.T. će odsvirati u subotu, 25. ožujka u klubu Sax!

Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 10 eura, a na dan koncerta cijena će iznositi 13 eura. Kupiti se mogu na blagajni Saxa u Palmotićevoj 22, tijekom radnog vremena kluba.

hr Mon Mar 20 2023 14:57:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641860195d796502718b45b0/80

"Likovni natječaj – Prozor u svijet umjetnosti 2023." - pravo sudjelovanja imaju učenici i studenti

Tema natječaja je „Kulturna baština Splitsko-dalmatinske županije“, nagrade su od 200 do 500 eura

Pozivamo vas na predstavljanje projekta „Prozor u svijet umjetnosti“ (Povijesna i kulturna baština splitsko-dalmatinske županije) unutar kojeg će biti otvoren Likovni natječaj – Prozor u svijet umjetnosti 2023.

Predstavljanje projekta organizira Sveučilište u Splitu zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom u utorak, 21. ožujka 2023. godine u 12 sati u prostorijama Sveučilišne galerije, Ruđera Boškovića 31, Split.

Natječaj za najbolji likovni rad raspisuje se po prvi put, a pravo sudjelovanja imaju učenici i studenti u sljedećim kategorijama:

· svi učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije;

· svi učenici srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije

· svi studenti Sveučilišta u Splitu, kao i svi studenti s prebivalištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Tema natječaja je „Kulturna baština Splitsko-dalmatinske županije“.

Natječaj će biti raspisan 3. travnja 2023., a svi radovi moraju biti dostavljeni do 3. svibnja 2023. godine osobno ili poštom na adresu: Sveučilište u Splitu, Ruđera Boškovića 31, Split s napomenom „za Likovni natječaj – Prozor u svijet umjetnosti 2023.“

Prosudbeno povjerenstvo od pet članova odabrat će tri najbolja rada prema kategorijama.

Odluka Povjerenstva i nagrađeni radovi bit će objavljeni na stranicama Sveučililšta u Splitu u mjesecu svibnju.

Nagrađeni učenici i njihovi mentori dobit će zahvalnicu Sveučilišta u Splitu, a studenti i učenici dobivaju i novčane nagrade:

· prva nagrada u kategoriji najbolji učenički rad od 5. do 8. razreda (osnovne škole) u iznosu od 200 eura;

· prva nagrada u kategoriji najbolji učenički rad za srednje škole u iznosu od 300 eura;

· prva nagrada u kategoriji najbolji studentski rad u iznosu od 500 eura.

Drugo i treće mjesto po pojedinoj kategoriji dobit će zahvalnicu i prigodni dar Sveučilišta u Splitu.

Nakon završetka natječaja u Sveučilišnoj galeriji bit će upriličena izložba do kraja godine, a izdat će se i publikacija izložbe. Svi radovi moći će se pogledati i u virtualnoj galeriji na stranicama Sveučilišne galerije.


hr Mon Mar 20 2023 14:31:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641855ae5d7965b16b8b4655/80
Foto: Dominik Brlečić

Danijela Martinović predstavlja spot "Vjerujem ljudima"

Dio spota su i fotografije i uspomene koje su mjesecima Danijelini obožavatelji slali na njezin poziv

Diva hrvatske glazbene scene Danijela Martinović, predstavlja poseban spot za pjesmu 'Vjerujem ljudima'. Iako je pjesma objavljena prije nekoliko mjeseci, realizacija spota zbog iznimne je priče potrajala duže.

- Pjesmu sam snimila prije nekoliko mjeseci i već na prvo slušanje zazvučala mi je kao oda ljudima, oda dobrog koje živi u srcu svakog čovjeka. Tako sam došla do malog izazova jer naprosto nisam znala kako spotom prenijeti tu poruku. Na kraju smo za goste u spotu odabrali stvarne ljude koji svojim životom potvrđuju kako je neophodno vjerovati ljudima - ispričala je Danijela.

Dio spota su i fotografije i uspomene koje su mjesecima Danijelini obožavatelji slali na njezin poziv:

- Znači dobila sam na stotine naših zajedničkih fotografija od 90-ih godina do danas! Mislim da sam uspjela veliki dio njih staviti u spot i nadam se da će se svi uspjeti pronaći u spotu i još jedno hvala svima jer ste i vi dio ove priče vjerujem ljudima!

Posebni ljudi u Danijelinoj priči 'Vjerujem ljudima' su:

- Ivan Brezovečki, vatrogasac – svakodnevni heroj čije stvarne priče s terena zvuče kao scenarij hollywoodskog filma. Spašavanje života i pomaganje drugome njegov je zadatak i kako kaže, najljepša nagrada.                                                           

- Marija Butković  - osnivačica udruge 'Zajedno brišemo ožiljke' – kao jedna od najpoznatijih hrvatskih vizažistica Marija je svoje znanje iskoristila kako bi ženama koje se suoče s dijagnozom karcinoma te kemoterapijom ponudila mogućnost repigmentacije obrva, kao i nakon djelomične ili potpune mastektomije - 3D repigmentiranje areole i bradavice. Tretman je to, kaže Marija, koji ženama jako olakšava da prebrode sve faze liječenja i vrati im samopouzdanje nakon izlječenja.

- Marko Babić, arhitekt i autor knjige 'Putovanje zvano igra' - Nakon dijagnoze teške bolesti Marko je svojim duhom i pozitivnošću osvojio široke mase. Počevši od inspirativne izjave Kobea Bryanta o tome da djecu moramo voditi primjerom jer jedino tako mogu naučiti od nas – Marko je odlučio preuzeti taj koncept i voditi primjerom. No s obzirom da su njegove djevojčice još uvijek premale, shvatio je da je pisanje najprirodniji medij za ostavljanje traga. Tako je počeo pisati knjigu, a onda i objavio na Instagramu „Nisam više bolestan“ post. Ni u najluđim snovima nije mogao zamisliti čime će to rezultirati. Od toga da želi pokazati primjerom svojim djevojčicama, došao je u situaciju da primjerom pokazuje puno široj publici.

- Kristina Panić - jedna je od mnogobrojnih ljudi uključenih u akciju 'Brda ljubavi' koja pomaže potrebitima na području Krnjaka. Organiziraju akcije za bolesne, socijalno ugrožene ili samo usamljene građane koji žive u okolici Karlovca.

- Josip Zima - s 19 godina pao je s balkona i ostao prikovan za kolica. Smisao je našao u sportu te predstavljao Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Pekingu.

- Leilani Prasnikar - kćer voditeljice Emine Pršić, ujedno Danijeline prijateljice, u spotu je kao predstavnica sve djece. Djeca obećavaju i daju puno. Dolaze na svijet širom otvorena srca, vjeruju bez puno pitanja.

- Nives Gotovac, Maja Šoić i Dorijana Kavčić – divne žene koje su Danijelu podučile kako na znakovnom jeziku reći 'Vjerujem ljudima', a to čine i svakodnevno kroz Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe.Redatelj spota: Dario Radusin

Print fotografija: Fravero ProPhoto

Glazba i tekst: Zoran Mišolongin

Aranžman: Tomislav Modrić

Produkcija: Tomislav Modrić, Miro Lesić

Vokalni aranžman zbora: Ivana Husar Mlinac

Styling: Barbara Repe

Hair styling: Matea Lešćan

Make up: Made By Iva


hr Mon Mar 20 2023 13:46:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641821fe5d7965bf708b456c/80
Foto: Maja Prgomet

Otvaranje šesnaestog festivala pričanja priča Pričigina

Pričigin ostaje vjeran i prostoru amfiteatra splitskog Doma mladih (MKC-a) kroz koji je, tijekom godina, prošlo na tisuće vjernih posjetitelja, pažljivih slušatelja i iskonskih zaljubljenika u priču i pripovijedanje

Na dan kada se diljem svijeta obilježava Svjetski dan pripovijedanja, a ujedno se slavi i dolazak proljeća, čini se idealno nagovijestiti još dobrih vijesti i podsjetiti sve na sutrašnji start 16. izdanja Pričigina – našeg najdražeg festivala pričanja priča! 

Nakon što su prethodna dva izdanja festivala bila održana u rujnu (2021. i 2022.), iz organizacije su ove godine odlučili Pričigin vratiti na pripadajuće datume u ožujku i nastaviti pandemijom prekinutu tradiciju. Tradicionalno, Pričigin ostaje vjeran i prostoru amfiteatra splitskog Doma mladih (MKC-a) kroz koji je, tijekom godina, prošlo na tisuće vjernih posjetitelja, pažljivih slušatelja i iskonskih zaljubljenika u priču i pripovijedanje.

Ono što je novost, jest da je ovogodišnje izdanje test za novo, hrabro rukovodstvo – Maju Vrančić (izvršnu direktoricu festivala) i Patriciju Horvat (umjetničku direktoricu). Njima su pričiginsku palicu s povjerenjem predali tandem Petar Filipić – Renato Baretić koji su godinama uspješno gradili festival, a njihovo povjerenje valja opravdati. Po svemu sudeći to će i biti tako, jer ovogodišnji program donosi brojne sjajne teme i izvanredne goste. Prvu večer festivala publika će tako imati priliku čuti hrvatske spisateljice i spisatelje koji na temu ''Više nego jučer, manje nego sutra'', a svoje priče o inflaciji pričat će Sanja Baković, Lidija Deduš, Siniša Pavić, Andrija Škare, Davor Špišić i Marina Vujčić, uz uvijek izvrsnu moderaciju Patricije Horvat. Nakon inflacijskih priča, slijedi iznimno iščekivana autorska večer Amire Medunjanin – ''Sevdah kao priča u pjesmi'' – uz moderaciju Borisa Dežulovića. Već u trenutku objave ovogodišnjeg programa interes je bio doista ogroman, i nitko ne sumnja da će se u Domu mladih prvu večer tražiti mjesto više. Program počinje u 19 sati i traje do 22 sata, nakon čega je za prijatelje Pričigina predviđen Pričiginski party uz DJ-a Duplu u klubu Kocka. 

Kako ispred organizatora poručuje Viktoria Šižgorić Zorić, producentica festivala i voditeljica odnosa s javnošću, sve je spremno da otpočne još jedna fešta od priče i pripovijedanja. – Pričigin ide dalje i to nam je svima najvažnije. Program je kao i uvijek izvrstan i šarolik, tako da vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe. Naš festival ima doista poseban odnos sa svojom publikom i vjerujemo da nema potrebe posebno naglašavati i pozivati ljude da dođu, jer svi znamo da će doći i da će nam biti predivno kao i svih ovih godina. Mi jedva čekamo sutrašnje otvorenje i da nas sve ponese ta ogromna ljubav i neopisivo pozitivna energija koja nas svaki put uvjeri da je Pričigin ovom gradu neophodan i da sav naš trud ima smisla zbog ljudi koji nas prate godinama, koje ni kiša, ni bura, ni snijeg ni oluja, nikada nisu spriječili da dođu u Dom mladih i podijele s nama predivne trenutke. 

Također, moramo zahvaliti svim našim pokroviteljima (Turistička zajednica grada Splita, Grad Split, Ministarstvo kulture i obrazovanja), partnerima (Fotoklib Split, Udruga Kurs, Multimedijalni kulturni centar Split, Gradska knjižnica Marka marulića i Radio Kampus), sponzorima (Pixera, Hotel Slavija, Para di Šoto, Konoba Viđakovi dvori, Fikus, Elekta-C, KUK Co, Atlantic grupa, Feniks, Akvedut d.o.o., Karla, Revicon) i medijskim sponzorima (T-portal, HRT Radio Split, Nacional i Radio Nacional) koji su prepoznali važnost našeg festivala i bez čije podrške ne bismo mogli niti sanjati o realizaciji programa na ovaj razini. 

Posebno želimo naglasiti da je ulaz na sve programe festivala BESPLATAN, te da svi koji nisu u mogućnosti pratiti festival s nama u amfiteatru Doma mladih, imaju mogućnost pratiti Pričigin uživo putem LIVE STREAM-a na našem službenom youtube kanalu.
hr Mon Mar 20 2023 10:06:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .