Filip Zavadlav kaže da je upisao fakultet, ali i da se ne smatra krivim za ubojstvo trojice u Varošu

Filip Zavadlav ne smatra se krivim za ubojstva Marina Bobana (25), Jurice Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25) u splitskom Varošu u siječnju 2020. godine, izrekao je to danas pred sutkinjom Višnjim Strinić na Županijskom sudu u Splitu ovaj, kako je kazao, novi student Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

Zavadlav je već bio osuđen za trostruko ubojstvo na ukupno 40 godina dugotrajne zatvorske kazne. Za svako ubojstvo dosuđeno mu je po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja osuđen je na godinu dana, a za opće opasnu radnju na dvije godine zatvora. No, Visoki kazneni sud je utvrdio da prvostupanjska presuda nema jasno definiran ni utvrđen motiv krvoprolića, pritom misleći na detalj o bezobzirnoj osveti prema ubijenima koji su, stoji tako u optužnici, osobe iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata te njega osobno.

Optuženik Zavadlav se već našao u ovoj godini pred sutkinjom Višnjom Strinić, ali je na sva pitanja odgovarao na talijanskom jeziku premda ga je sutkinja više puta upozoravala da je u Hrvatskoj služben hrvatski jezik i latinično pismo. Strinić je stoga naložila psihijatrijsko vještačenje koje je utvrdilo da je raspravno sposoban, ali se zato potužio u pismu sutkinji kako se ispred suda osjeća jaku glavobolju te je zbunjen i smeten i jako “preplašen zbog šaptajućih glasova s prozora vaše dvorane i elektroničkih instalacija”.

Psihijatri Klinike za psihijatriju Vrapče Goran Arbanas i Aleksandar Haid, autori vještačenja u kojem je utvrđeno da je Filip Zavadlav raspravno sposoban, i danas su, nakon kratko razgovora van sudnice, zaključili da je “psihičko stanje otprilike podjednako kakvo je bilo prilikom posljednjeg vještačenja”.
– On i danas razumije za što ga se tereti, razumije pravne posljedice koje iz toga mogu proizaći, ima ideju kako se braniti i razgovarati sa svojim braniteljem – rekao je karlovački psihijatar Arbanas. Njegovo stanje proizlazi iz ličnosti, a ne duševnog stanja te je baš to ponašanje odgovor na doživljaj sebe i svijeta oko sebe.

– Iz citata djela vještačenja nije mi jasno kako su momci zaključili da ja pričam talijanski. Ja ne znam – rekao je Zavadlav na što ga je sutkinja odmah ukorila kako vještaci nisu “momci” već stručnjaci.

– Prihvaćate li da vas i dalje brani odvjetnik Tadiša Milošević, koji vam je dodijeljen po službenoj dužnosti? – izuzetno je smirena bila Strinić koja je na sve upadice Zavadlava imala spreman odgovor.

– Što se mene tiče, meni ne treba nitko – odgovorio je optuženik.

Njegov otac Ante i brat Stanislav u svojstvu svjedoka pozvani su na raspravu, ali su iskoristili zakonsku mogućnost da ne govore. Zato je na ročište u ponedjeljak pozvano nekoliko svjedoka, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo. 

POSLJEDNJE DODANO: