COR Imotski u projektu „Zaželi – aktivna u zajednici II“ zaposlio 20 žena koje su brinule o 148 starijih i nemoćnih osoba

Centar za održivi razvoj (COR) iz Imotskog organizirao je završnu svečanost predstavljanja rezultata projekta „Zaželi – aktivna u zajednici II“ u atriju srednjoškolskog centra u Imotskom. U projektu „Zaželi – aktivna u zajednici II“ zaposleno je 20 nezaposlenih žena starijih od 50 godina, koje su tokom 6 mjeseci pružale pomoć u kući za 148 starijih i nemoćnih osoba na području grada Imotskog, općina Podbablje, Proložac i Zagvozd. Pomoć u kući kroz Program Zaželi u Zagvozdu provodio je isključivo COR. 

U projekt je bilo uključeno 148 starijih i nemoćnih osoba kojima je šest mjeseci 20 zaposlenica pružalo uslugu pomoći u kući, iako je bilo planirano pružanje pomoći za njih 120  – to dovoljno govori o potrebama za ovakvom pomoći na području Imotske krajine. K tome, bio je iznimno velik interes nezaposlenih žena – na natječaj za zapošljavanje prijavile su se čak 54 žene. Završetak projekta, nažalost, znači i prestanak besplatne pomoći krajnjim korisnicima. Kao i dosad, na kraju svake faze programa Zaželi, javljala se zabrinutost korisnika od kojih većina ostaje prepuštena sama sebi, a zaposlenice ponovno postaju nezaposlene. I korisnici, i zaposlenice, i mi kao nositelji i partneri, svi skupa se nadamo što skorijem najavljenom raspisivanju faze 4 Programa Zaželi iz ESF+. Nadamo se i da stanka neće biti odveć velika – kazala je Snježana Petrušić, izvršna direktorica Centra za održivi razvoj. 

Projekt je pozitivno i značajno utjecao na obje skupine korisnika kojima je bio usmjeren: povratak na tržište rada nezaposlenih žena iz ranjivih skupina, a stariji i nemoćni dobili su potrebnu pomoć, nisu prisiljeni otići u domove za starije. Svi skupa su povećali kvalitetu života i socijalnu uključenost. 

Na panel raspravi razgovaralo se kako odgovoriti na sve veće potrebe za uslugom pomoći u kući za starije i nemoćne osobe u Imotskoj krajini te mogućnostima zapošljavanja ranjivih skupina kroz društveno poduzetništvo. 

Zaposlenice koje završetkom projekta ostaju ponovno nezaposlene, imale su prilike razgovarati s potencijalnim poslodavcima koji su nazočili Sajmu poslovnih mogućnosti, koji smo organizirali zajedno s predstavljanjem rezultata projekta.

Projekt „Zaželi – aktivna u zajednici II“ Centar za održivi razvoj provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnom službom Split i Hrvatskim zavodom za socijalni rad. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u 100%-tnom iznosu od 131.329,22 EUR / 989.500,00 HRK bespovratnih sredstava  u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020., ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA – FAZA III. Organizacija svečanosti financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

POSLJEDNJE DODANO: