Jedini fotoaparat koji se vratio s Mjeseca prodan za pet milijuna kuna

Fotoaparat Hasselblad 500 koji je korišten u američkoj misiji na Mjesec prodan je na dražbi u Beču za 660 tisuća eura (5,05 milijuna kuna), javljaju austrijski mediji.

Fotoaparat korišten u misiji Apolo 15 prije 33 godine na dražbu je stavila austrijska aukcijska kuća Galerie Westlicht. Kupio ga je telefonskom ponudom japanski biznismen Terukazu Fujisawa. S porezima i provizijom za fotoaparat će platiti ukupno 660 tisuća eura.

Hasselblad 500 nije jedini fotoaparat koji je bio na Mjesecu, ali je jedini koji je vraćen na Zemlju. Neil Armstrong je tijekom svoje misije 1969. imao fotoaparat, ali on je ostao na Mjesecu jer zbog dodatnog tereta Mjesečevih stijena nije bio dovoljno prostora u svemirskoj letjelici za povratak fotoaparata na Zemlju.

Fotoaparat prodan u Beču koristili su astronauti James Irwin i Dave Scott koji su bili u svemiru od 26. srpnja do 7. kolovoza 1971. godine. Švedski proizvođač Hasselblad dizajnirao ga je da izdrži uvjete na Mjesecu i još je uvijek u funkcionalnom stanju.

POSLJEDNJE DODANO: