Uspješna vježba u Gradskoj luci: Putnici s broda sigurni, eksploziv pronađen i deaktiviran

Anonimna dojava o eksplozivnoj napravi u garaži broda Marko Polo koji stiže iz Ancone u na granični prijelaz gat sv. Duje. Putnici su mirno evakuirani, odlaze autobusom na sigurno mjesto u dvoranu na Gripama gdje im se pruža psihološka i zdravstvena pomoć.Za to vrijeme, brod se premješta na posljednji gat, a u gradsku luku stiže hitna pomoć, policija, vatrogasci i pripadnici antiterorističke jedinice.

Sa 36 kila opreme na sebi, pripadnik antitetorističke jedinice pronalazi improviziranu eksplozivnu napravu koja se uspješno deaktivira. 

Nije riječ o sceni iz filmova, niti o stvarnoj prijetnji, radilo se o vježbi provjere sustava rukovođenja u kriznim situacijama, te o provjeri sustava komunikacije, kao i o potrebnom vremenu reagiranja u takvoj situaciji.

– Prema pravilniku i Zakonu o sigurnosti luka, Lučka uprava Split u suradnji s gradskom upravom organizirala je vježbu o najavi dojavi eksplozivne naprave na brodu Marko Polo. Cilj vježbe je zapravo provjera koordinacije rukovođenja sustava u kriznim situacijama – pojasnio je kapetan Vjekoslav Grgić, rukovoditej Lučkog operativnog centra Split.

Prema njegovim riječima, do sada su imali dvije lažne dojave o eksplozivnim napravama, koje su uspješno riješene.
Nesvakidašnju ”akciju” u sunčano jutro promatrao je i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar.

– Vježba u gradskoj luci Split svake godine se održava da pokažemo da smo mi, svi zajedno  kao institucije u koordinaciji i spremni za eventualnost nesreće ili ne daj bože neke terorističke akcije. Nadam se da nikad neće doći do ovoga, ali moramo pokazati znanje – podvukao je Baldasar.

Lučka uprava je, inače, izradila scenarij vježbe koja je uspješno okončana, a glavni i odgovorni je bio časnik za sigurnost i zaštitu Josip Buličić.

Vježba je počela u devet sati, a u deset sati i jednu minutu stupanj sigurnosti je spušten na dva na jedan, što znači da je akcija uspješno okončana.

Uz Lučku upravu, sudionici vježbe su bili Grad Split, Lučka kapetanija, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Javna vatrogasna postrojba Split, CIAN, Sokol Marić, Crveni križ, Promet, Udruga turističkih vodiča te JU Športski objekti.

POSLJEDNJE DODANO: