SUDSKA ODLUKA

Novi detalji o slučaju mladića koji je zapalio hrvatsku zastavu

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru ispitalo je 19-godišnjaka kojeg je policija prijavila za javno poticanje na nasilje i mržnju te povredu ugleda Republike Hrvatske. Mladić je 1. svibnja kod Trpinje bacio hrvatsku zastavu na otvoreni plamen pred više ljudi, a zastava je nakon toga izgorjela. Nakon toga je na glavu stavio kapu s nedozvoljenim obilježjem i pokazao tri prsta, što je tužiteljstvo također potvrdilo. Cijeli incident je snimio i objavio na društvenim mrežama, što je dodatno potaknulo reakciju nadležnih tijela.

Državno odvjetništvo od suda je zatražilo istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i bojazni da ne utječe na svjedoke. Sud je prihvatio samo argument o utjecaju na svjedoke, što znači da bi mladić trebao izaći na slobodu nakon što svi svjedoci budu ispitani.

Državno odvjetništvo najavilo je žalbu na ovu odluku suda, smatrajući da postoji i opasnost od ponavljanja djela u ovom slučaju. O žalbi će odlučivati izvanraspravno vijeće vukovarskog Županijskog suda.

Podsjećamo, ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade, Tomo Medved, komentirao je slučaj 18-godišnjaka:

Vidio sam da je uhićen i vjerujem da će dobiti odgovarajuću presudu. To treba biti jasna poruka svima onima koji se usude paliti ili uništavati državna obilježja. Ta zastava je krvlju plaćena

Daljnji razvoj situacije ovisit će o odluci izvanraspravnog vijeća te o ishodu istražnog postupka koji je u tijeku.

POSLJEDNJE DODANO: