NAPETOST MEĐU PARTNERIMA

HDZ želi Pupovca za predsjednika Odbora za nacionalne manjine, DP prijeti raskidom koalicije

U aktualnom političkom kontekstu između HDZ-a i Domovinskog pokreta (DP) izbila je prva ozbiljna kriza u njihovim koalicijskim odnosima, a povod tome je želja HDZ-a da Milorada Pupovca, člana SDSS-a, postavi za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Ovo postavljanje događa se unutar kvote većine u Saboru, prenosi Novi list.

Premijer Andrej Plenković ipak se nije odrekao Milorada Pupovca i SDSS-a i smatra ih dijelom parlamentarne većine. Međutim, vodstvo DP-a odbija takav prijedlog, ističući da je izbacivanje SDSS-a iz vladajuće koalicije jedini uspjeh koji su postigli u pregovorima s Plenkovićem.

Kao odgovor na HDZ-ovu inicijativu, najviši dužnosnici DP-a zaprijetili su raskidom koalicije, ukoliko Plenković ne odustane od namjere da Pupovca imenuje za predsjednika spomenutog Odbora. Predstavnici DP-a naglašavaju da bi postavljanje člana SDSS-a na takvu poziciju bilo suprotno njihovom koalicijskom sporazumu s HDZ-om.

Sutra je sjednica, hoće li doći do dogovora ili raspada koalicije?

Vremena za dogovor nema puno jer je za sutra rano ujutro sazvana sjednica Odbora za izbor imenovanja na čijem dnevnom redu je i prijedlog imenovanja predsjednika i potpredsjednika niza odbora, pa tako i ovoga koji je navodno HDZ namijenio Pupovcu.

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, Igor Peternel, iznio je čvrst stav DP-a, ističući neprihvatljivost da Pupovac ili bilo tko drugi iz SDSS-a bude predsjednik odbora koji je u kvoti parlamentarne većine. Istaknuo je da su spremni na razmatranje drugih kandidata iz preostalih pet zastupnika nacionalnih manjina, ali ne i iz SDSS-a.

Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili netko drugi iz SDSS-a bude predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarne većine. Protivno bi to bilo našem koalicijskom sporazumu s HDZ-om.

Može na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, biti svatko od preostale petorice zastupnika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne. To je naš čvrst stav i morat će HDZ ponuditi drugo rješenje – rekao je Igor Peternel.

POSLJEDNJE DODANO: