KORUPTIVNI RIZIK

Nova pravila: Carinici obavezni dati pisanu izjavu o imovinskom stanju

Vlada je s današnje sjednice uputila konačan prijedlog izmjena Zakona o carinskoj službi, kojima se uvode znatno rigoroznija pravila za carinske službenike. Prema novim odredbama, carinski službenici su obavezni davati pisanu izjavu o svom imovinskom stanju i imovini svoje uže obitelji. Ova mjera ima cilj sprječavanja korupcije i drugih nedopuštenih utjecaja u obavljanju njihovih dužnosti, prenosi N1.

Izjava o imovinskom stanju treba sadržavati osnovne osobne podatke carinskog službenika, podatke o izvorima primitaka, obvezama, nekretninama, pokretninama, poslovnim udjelima te podatke o novčanim sredstvima izraženim u eurima ili drugim deviznim sredstvima. Također, izjava će obuhvatiti i informacije o imovini maloljetne djece. Carinski službenici će biti dužni dati ovu izjavu pod kaznenom i materijalnom odgovornošću.

Rok za podnošenje izjave je 30 dana od dana početka rada, a isti rok vrijedi i za prijavu eventualnih promjena u imovinskom stanju. To uključuje svaku promjenu u sadržaju imovine, povećanje vrijednosti imovine iznad deset tisuća eura te promjene u primicima od dodatnih poslova i ostalih primitaka.

Ministarstvo financija naglašava da je odbijanje davanja izjave ili davanje netočnih ili nepotpunih podataka krajnje neprihvatljivo, budući da je carinska služba visoko izložena različitim oblicima koruptivnih rizika. Uvođenjem ovih mjera, Vlada želi jačati povjerenje javnosti, integritet, objektivnost i nepristranost u radu carinskih službenika, te spriječiti sukobe interesa i druge nepravilnosti.

Osim toga, predloženim izmjenama uvodi se obvezno redovno srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje carinika, što je drugi temeljni razlog za predložene zakonske promjene, prema riječima resornog ministra Marka Primorca.

POSLJEDNJE DODANO: