NOVE REGULATIVE

Njemačka pooštrava pravila o kanabisu za vozače nakon legalizacije

Nekoliko mjeseci nakon djelomične legalizacije rekreacijske upotrebe kanabisa, njemački parlament usvojio je izmjene zakona kako bi se postrožila ograničenja za vožnju pod utjecajem kanabisa. Amandmani, usvojeni kasno u četvrtak, uključuju dodatne odredbe za uzgoj kanabisa u takozvanim klubovima kanabisa, kako bi se spriječilo stvaranje velikih plantaža, prenosi N1.

Nakon godina rasprave, Berlin je u veljači donio novi zakon o kanabisu, omogućujući odraslim Nijemcima legalno posjedovanje, kupovinu i uzgoj marihuane, uz stroge propise i ograničenja. Prema zakonu koji je na snazi od 1. travnja, punoljetne osobe smiju nositi do 25 grama marihuane, dok kod kuće ne smiju držati više od 50 grama, a mogu uzgajati do tri biljke.

Javna konzumacija marihuane i dalje je zabranjena u blizini djece, škola, vrtića, igrališta i sportskih terena. Osim kućnog uzgoja, odrasli se mogu pridružiti i takozvanim klubovima kanabisa, gdje će članovi od 1. srpnja moći zajedno uzgajati drogu i opskrbljivati jedni druge.

Zakon je kroz parlament progurala koalicijska vlada lijevog centra kancelara Olafa Scholza. Oporbeni konzervativci iz bloka CDU/CSU, međutim, i dalje pozivaju Njemačku da promijeni kurs i ponovno zabrani marihuanu.

Novim amandmanima parlament je uveo ograničenje od 3,5 nanograma po mililitru krvi aktivnog sastojka kanabisa, tetrahidrokanabinola (THC), za vozače. Zbog opasnosti od miješanja alkohola i marihuane, onima koji su konzumirali kanabis sada je potpuno zabranjena vožnja pod utjecajem alkohola. Vožnja pod utjecajem kanabisa zabranjena je novim vozačima.

Također, njemačke savezne države dobile su više manevarskog prostora u provedbi zakona, primjerice kod inspekcije klubova kanabisa, što znači da će svaka država imati veću fleksibilnost i autonomiju u načinu na koji provodi i nadzire zakonodavstvo vezano za kanabis.

POSLJEDNJE DODANO: