PILOT ISTRAŽIVANJE

Njemačka odobrila četverodnevni radni tjedan

U potezu koji obećava radikalno promijeniti radnu kulturu, 45 njemačkih tvrtki i organizacija uskoro će započeti eksperiment s četverodnevnim radnim tjednom. Ovaj ambiciozni projekt, pokrenut od strane konzultantske kuće za menadžment Intraprenoer, u suradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Global (4DWG), ima za cilj testirati kako bi radnici reagirali na smanjenje radnog vremena uz zadržavanje punih plaća, prenosi INDEX.HR.

Eksperiment, planiran za početak u veljači, uslijedio je nakon uspješnih pilot programa u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, Australiji, Irskoj i SAD-u, gdje su tvrtke već implementirale četverodnevni radni tjedan. Pitanja o sreći, produktivnosti, i privlačenju radne snage stoje u središtu ove inicijative, dok istodobno izazivaju rasprave o održivosti i potrebi za prilagodbama u procesima rada i organizaciji.

Uprkos entuzijazmu, postoje skeptici koji sumnjaju u stvarnu korist ovakvog pristupa, ukazujući na nedostatke u prethodnim pilot projektima. S obzirom na složenost radnog okruženja i potencijalno intenziviranje rada, otvara se pitanje: Hoće li ovaj pionirski korak prema četverodnevnom radnom tjednu doista rezultirati sretnijim, produktivnijim radnicima, ili je u pitanju utopija koja nosi rizike za gospodarsku stabilnost?

POSLJEDNJE DODANO: