PREDSTAVLJEN NOVI SPORTSKI DIREKTOR

Nikola Kalinić: “Trenera ćemo dovesti do kraja sljedećeg tjedna, a disciplina će biti ključ svega!”

Nakon oproštaja od Mindaugasa Nikoličiusa, Hajduk je predstavio novog sportskog direktora Nikolu Kalinića.

– Zahvalio bih se predsjedniku Biliću i svima ostalima u klubu što su mi omogućili biti sportski direktor. Velika čast i odgovornost. Možda neki misle da sam neiskusan u ovom poslu, ali za funkciju je jako bitno imati poznanstva u svijetu nogometa. Ja to imam. Prvi cilj je dovesti trenera u što kraćem roku. Nadam se da će to biti do kraja sljedećeg tjedna, ali daj Bože da to bude sutra. Vodim razgovore s kandidatima. Druga ključna stvar koju želim uvesti jest pravilnik ponašanja, disciplina. Imali smo puno problema ove sezone, taj temelj moramo postaviti. Bit će jednak za sve igrače, bez obzira tko se kako zvao. To je za mene stvarno ključ i vrijedit će od prvog dana priprema. Da ne bi ispalo da sam svetac, imao sam i ja problema s ponašanjem, ali zato sam odgovarao.

Jeste li s kim razgovarali od kandidata?

– Ima nekoliko kandidata. Želim trenera pobjednika, želim onoga koji će provoditi rad i disciplinu. Rezultat je najvažniji, težit ću tome da se Hajduk uvijek bori za prvo mjesto, ali nadam se bez prevelike euforije. Ništa ne obećavam, ali Hajduk je navikao pobjeđivati i to se mora vratiti.

Što je s Livajom, Perišićem, Brekalom? Tko će biti otpisan?

– Imam u glavi igrače na koje ne računam, ali bilo bi fer najprije reći njima. Livaja ima ugovor još tri godine, službena ponuda za njega nije došla. S njim sam razgovarao, najvažnije je da se oporavi od ozljede. Perišić ima ugovor do kraja kolovoza, mi ga želimo, a odluka je na njemu. Mi bi voljeli imati ga u momčadi. Brekalo ima ugovor sa Fiorentinom, trebat će platiti odštetu, drugo je želi li ostati, a treće je njegova plaća.

Devetnaest je godina od posljednje titule, hoćete li uspjeti prekinuti negativnu tradiciju?

– Rekao sam u uvodu da u sportu nema obećanja. Naš je cilj ući u skupinu Konferencijske lige, osvojiti kup i prvenstvo, ali mora se ići iz utakmice u utakmicu.

Kakav je odjek otkako se pojavila vijest da ćete biti sportski direktor?

– Reakcije su pozitivne, svi mi daju podršku. Znaju da je ispred mene težak posao, ali nije me strah. Čuo sam se s dosta igrača, bivših i sadašnjih. Nadam se da ćemo to izgurati kako treba.

Što kažu ovi iz svlačionice, vaši suigrači do jučer?

– Drago im je. Rekao sam im što ću tražiti. Nije to ništa novo. Ovisimo jedni o drugima, svi su bitni. I tko daje golove, i tko sjedi na klupi.

Špekulira se s puno imena. Hoće li trener biti stranac ili domaći?

– Ima ih stranih i domaćih. Jezična barijera mene je smetala prošle godine. Neće naš trener govoriti na engleskom jeziku. I ja sam se snalazio kao igrač gdje god sam igrao, neka uče. Učio sam i ja, snalazio se.

Kakav će biti odnos prema mladim igračima?

– Juniorski i seniorski nogomet su dva različita sporta. Ja sam bio najbolji junior, pa nisam mogao blizu prvoj momčadi. Išao sam na dvije posudbe. Jedan primjer je i Luka Vušković, čekao se njegov 16. rođendan kao ozebao sunce da bi debitirao, pa je igrao tri utakmice u sedam dana. Skoro da je izgorio, morali smo ga skrivati da mu ne srušimo cijenu. Ja sam za posudbe, ali u prvu ligu, da igra ozbiljan nogomet. Ako se pokaže, vratit će se i biti nositelj u Hajduku.

Kakvi će igrači dolaziti u Hajduk?

– Neću dovoditi igrače reda radi. Radije neću dovesti nikoga. Imamo kostur ekipe, znamo gdje nam što nedostaje. Fali nam devetka, jer je Marko Livaja čista desetka i ne znam kako to nitko do sada nije vidio ili rekao. Nećemo gomilati igrače na silu.

Što to znači da strani igrači moraju naučiti hrvatski jezik u tri mjeseca? Znači li da neće igrati ako ne nauče?

– Ne, dobit će prevoditelja, tri mjeseca, sve će im biti omogućeno. Ali, moraju naučiti, to je poštivanje prema državi i klubu u kojem jesu.

Najteži zadatak jest uvesti disciplinu, može li se to?

– Rekao sam da je to ključ svega, to je temelj. To se mora promijeniti. Oni znaju da ću ja to promijeniti. Svi moraju poštivati pravilnik ponašanja. Što se tiče ozlijeđenih, bit će odgovorna medicinska služba. Ne može netko biti ozlijeđen ujutro, a popodne šetati po gradu. Ako je ozlijeđen, imat će terapiju od osam do osam. Uvrijeđene ćemo lako riješiti.

Prodaja igrača. U izlogu su Sigur, Pukštas i Sahiti?

– Rano je još govoriti. Nismo još počeli sezonu. Službenih ponuda nema. O tom – potom. Nadam se da će kostur ekipe ostati.

Zanima nas vaša reakcija na napad na Filipa Krovinovića u Zagrebu?

– Što mogu reći nego da je sramota. Nadam se da će se riješiti taj problem. On je dobar momak i čudno mi je da su baš njega napali.

Kako reagira svlačionica na vaš izbor za sportskog direktora, kako će oni koji ne igraju, a imaju ugovor?

– Razgovarat ćemo s igračima koje ne vidim u Hajduku u sljedećoj sezoni. Sigurno nitko ne želi biti ovdje i ne igrati. Nadam se da će oni shvatiti kakva je situacija i da neće biti tu reda radi. Ima igrača kojih se želim riješiti ovoga ljeta.

POSLJEDNJE DODANO: