BERBA URANILA 10-AK DANA

Nikad ranija berba neretvanskih jagoda, objavljena i cijena

U dolini Neretve počela je nikad ranija berba prvih jagoda. Zasađene su na ukupno četrdeset hektara površine, a do kraja lipnja planira se ubrati oko 800 tona plodova.

Proizvođač jagoda Gradimir Šešelj rekao je za HRT da je berba ove godine uranila. 

-Berba je ove godine uranila 10 do 15 dana, a cijena ovogodišnje neretvanske jagode je tri i pol eura, otkrio je proizvođač Gradimir Šešelj. 

-Mi smo krenuli s berbom, beremo dobre plodove, ponudit ćemo sve lance u Hrvatskoj, a velika je proizvodnja u europskim zemljama kao što su Grčka i Španjolska. Bile su kiše i oni su prisutni na našem tržištu. Ako nastave lijepa vremena, mislim da ćemo ih izbaciti s našom robom, jer je slatka, svježa i kupce će to osvojiti, rekao je.

Dodao je da su veliki problem radnici.

-Jagoda je specifična i vrlo je to težak posao. Imamo nešto radnika, ali prema proizvodnji mislim da ću morati zatražiti dodatnu radnu snagu. U okolici 100 km skupljam 50 radnika i mislim da ću to dovesti do kraja, ako bude vrijeme kako treba, rekao je Šešelj.

Radnici beru jagode u prosjeku za dnevnicu od 50 eura.

-Najteže je puno stajati, ali dobro je. Može se izdržati, rekla je beračica Andrijana Jurković.

-Više bi se potpisala za ovo, nego za mandarinu. Uglavnom, meni je super, rekla je Ivanka Pekić.

-Tko želi raditi, sigurno može na ovim dnevnicama dobro i zaraditi, jer dugo traje i svakodnevno je, i zaista je fin novac, rekla je Ivana Samardžić.

POSLJEDNJE DODANO: