TERENSKA EDUKACIJA

Nesvakidašnja plovidba s Marinom Zeljkovićem u Pomorskoj školi Split

Mladi pomorci Pomorske škole Split ove su se sedmice upustili u izvanredno iskustvo koje ih je odvelo u buduće pomorske pustolovine. Gospodin Marino Zeljković pružio im je inspirativnu prezentaciju i predavanje unutar školskog projekta Ćakulajmo o moru, otvarajući im nove perspektive, aktualnosti i terensku edukaciju.

Zeljković, čiji je pomorski poziv obogaćen ljubavlju prema fotografiji, pružio je učenicima uvid u suvremeni život na moru kroz svoje bogato iskustvo. Svoje putovanje s obale započeo je prije dvanaest godina, a danas radi kao časnik palube na brodu kompanije Balearia koji plovi na relaciji Malaga – Melilla.

Jedinstveno iskustvo učenicima je omogućeno virtualnim obilaskom trajekta Rusadir, prvog trajekta na svijetu s pogonom na zeleno gorivo, uz dodatna pojašnjenja o značaju zelenog goriva u pomorskom prometu. Učenici su također imali priliku postavljati pitanja vezana uz testiranja pomoraca na drogu i alkohol, piratstvo, polaganje breveta, evakuacijske sustave te druge teme.

Zeljković je istaknuo važnost zdravog života na brodu i na kopnu te naglasio da se svaka pogreška plaća. Također je istaknuo važnost poznavanja engleskog jezika, informatičke pismenosti i cjeloživotnog učenja u suvremenom pomorstvu.

Ovo vrijedno gostovanje završilo je, ali suradnja s gospodinom Zeljkovićem nastavlja se dalje. Obostrana je želja realizacija stalnog postava njegovih radova u Pomorskoj školi Split. Mentori u projektu Ćakulajmo o moru su profesorice Marijana De Marchi i Ivan Roščić.

Ovaj događaj nije samo obogatio znanje učenika Pomorske škole Split, već je otvorio nove horizonte i inspirirao ih za buduće pomorske izazove.

POSLJEDNJE DODANO: