NOVI PRAVILNIK

Europski parlament podržava regulaciju kratkoročnog najma: Što čeka iznajmljivače?

Europski parlament podržao je ovaj tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uredbu koja će uskladiti zahtjeve o načinu prikupljanja i dijeljenja podataka vezanih uz kratkoročni najam. Ova inicijativa ima za cilj otkriti stvarni učinak usluga kratkoročnog najma i omogućiti lokalnim vlastima da razviju odgovarajuće politike kako bi se nosile s izazovima koje takav oblik turizma donosi.

Prema novim mjerama, domaćini će morati registrirati svoje objekte namijenjene kratkoročnom najmu na internetu u zemljama EU-a gdje je to potrebno. Nakon registracije, domaćin će dobiti registracijski broj koji će mu omogućiti zakonito iznajmljivanje nekretnine. Ovim se olakšava identifikacija domaćina i provjera informacija o njima kod nadležnih tijela.

Kratkoročni najam postao je izuzetno popularan u Europi, pri čemu je samo prošle godine zabilježeno više od 300 milijuna noćenja putem četiri najveće platforme: AirBnB, Booking, Expedia i TripAdvisor. Međutim, rast kratkoročnog najma donosi i negativne učinke, poput povećanja cijena najma i nedostatka dostupnih stambenih prostora u popularnim turističkim odredištima.

Gradovi poput Pariza, Barcelone, Lisabona i Rima suočeni su s izazovima koji proizlaze iz sve većeg broja kratkoročnih najmova, što je dovelo do uvođenja lokalnih pravila koja ograničavaju pristup takvim uslugama. Slično tome, jadranska Hrvatska, kao jedna od vodećih turističkih regija u Europi, razmatra kako se nositi s ovim trendom.

Prije stupanja na snagu novih pravila Europskog parlamenta, potrebno je odobrenje i Vijeća, nakon čega države članice EU-a imaju 24 mjeseca za provedbu tih mjera.

Ova uredba predstavlja korak prema regulaciji kratkoročnog najma u EU-u, sa ciljem zaštite lokalnih zajednica i uravnoteženja turističkog razvoja s potrebama stanovnika.

POSLJEDNJE DODANO: