CIJENE NISKOG UDARA

Nestašice lijekova u Hrvatskoj izazivaju zabrinutost među pacijentima

Nestašice lijekova postaju sve učestalije u Hrvatskoj, uz promjene na popisima nedostataka. Trenutačno nedostaju određeni antibiotici, lijekovi za tlak, dijabetes te osteoporozu, što izaziva ozbiljnu zabrinutost među pacijentima. Iako postoje zamjenski lijekovi, situacija je ozbiljna, prenosi HRT.

U liječničkim ordinacijama sustav signalizira nestašicu klavocina, ali i drugih vitalnih lijekova. Pacijenti posjeduju recepte, no suočavaju se s poteškoćama u pristupu svojoj terapiji.


Nestašica lijekova za tlak, dijabetes, osteoporozu

Irena Špekuljak, mag. pharm. u Gradskoj ljekarni Zagreb, naglašava:

Nema nekih lijekova za tlak, dijabetes, pretilost, nesanicu, osteoporozu, ali trudimo se biti dovoljno opskrbljeni da pacijenti ne osjete kratkotrajne nestašice. U slučaju dulje nestašice, nudimo paralelne lijekove istog sastava od provjerenih proizvođača.

HALMED izvještava da se na isporuke nekih lijekova čeka tjednima, pa čak i mjesecima.

Bilježimo nestašicu u skupinama lijekova poput onih za bolove, alergije, epilepsiju i pojedine antibiotike. Ipak, imamo zamjene na domaćem tržištu s istim sastavom i namjenom. Ako ih nema kod nas, nabavljamo ih iz drugih država članica – ističe Ivana Šipić Gavrilović glasnogovornica HALMED-a.


Udruga proizvođača lijekova predlaže poskupljenje od 15%

Do nestašice dolazi zbog povećane potražnje, problema u proizvodnji te distribuciji. HUP ističe kako su niske cijene i rast proizvodnih troškova ključni problemi. Prosječna kutija generičkog lijeka košta malo više od 4 eura.

Predlažemo podizanje cijena za sve lijekove koji koštaju do 25 eura, što čini 95 posto izdanih kutija u Hrvatskoj. Povećanje bi bilo za prosječnu inflaciju posljednjih godina, odnosno oko 15 posto. Građani to ne bi značajno osjetili, jer se radi o lijekovima na osnovnoj listi HZZO-a – ističe Ana Gongola, predsjednica HUP-ove Udruge proizvođača lijekova.

Odgovor iz Ministarstva zdravstva još se čeka.

POSLJEDNJE DODANO: