ZABRINUTOST RASTE

Nedostatak odobrenja novih terapija za multipli mijelom ugrožava zdravlje 1300 osoba u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, prema nedavnim podacima, oko 1300 ljudi suočava se s neizlječivom vrstom raka krvi, poznatom kao multipli mijelom. Ovaj problem postaje sve značajniji s obzirom na to da nove terapije i njihove kombinacije nisu odobrene za liječenje ove teške bolesti. Udruzi MijelomCRO, koja okuplja oboljele i njihove obitelji, izrazila je duboku zabrinutost zbog nedostatka pristupa suvremenim terapijama koje su već standard u mnogim drugim zemljama, prenosi INDEX.HR.

Unatoč navodima iz administracije da se raspravlja o odobrenju potrebnih kombinacija lijekova, članovi udruge ističu kako se čeka na napredak od 2019. godine te pozivaju Ministarstvo zdravstva i HZZO da hitno odobre nove terapije i njihove kombinacije. Direktorica Udruge MijelomCRO, Mira Armour, naglasila je važnost dostupnosti najučinkovitijih terapija i njihovih kombinacija za poboljšanje kvalitete života pacijenata.

Najefikasnije terapije i njihove kombinacije već su dostupne u nekoliko zemalja EU, uključujući Sloveniju, Bugarsku, Austriju, Francusku, Njemačku i Dansku. Stoga je ključno da se ove terapije što prije uvedu u hrvatski zdravstveni sustav.

Osim toga, potrebno je naglasiti da multipli mijelom ima različite manifestacije kod svakog pacijenta, što zahtijeva individualizirani pristup liječenju. Uz to, ova bolest često ostaje neotkrivena dulje vrijeme zbog nespecifičnih simptoma, što dodatno komplicira situaciju.

Kako bi se podigla svijest o multiplom mijelomu, udruga MijelomCRO obilježit će Međunarodni dan multiplog mijeloma kod zagrebačkog Hotela Dubrovnik, dijeleći edukativne materijale. Također, HTV će prikazati dokumentarni film “Moj mijelom: spremni za iduće korake” kao dio svog programa.

Ovi događaji i apeli predstavljaju važan korak u borbi protiv ove teške bolesti te ukazuju na potrebu za brzim djelovanjem kako bi se osigurala najbolja moguća skrb za oboljele od multiplom mijeloma u Hrvatskoj.

POSLJEDNJE DODANO: