NOVI HORIZONTI

Napredna tehnologija SEACAT za čišćenje morskog dna prvi put testirana u Dubrovniku

Uzbudljive vijesti dolaze iz Dubrovnika gdje je SEACAT Robot, inovativni sustav za čišćenje morskog otpada, prvi put testiran s iznimno obećavajućim rezultatima. Ovaj napredni sustav, razvijen s ciljem čišćenja morskog dna, predstavlja korak naprijed u očuvanju morskih ekosustava diljem svijeta, a kako je prvo testiranje prošlo, pogledajte na Morski.hr.

SeaClear sustav, opremljen mogućnošću podizanja otpada težine do 7kg, te sposobnošću hvatanja čak dvije boce od 2 litre u jednom potezu, pruža učinkovito rješenje za uklanjanje otpada s morskog dna. Ono što ovaj sustav čini posebno impresivnim jest njegova sposobnost rada na dubinama do nekoliko desetaka metara, pružajući mogućnost čišćenja i najteže dostupnih područja.

No, najznačajnija vijest leži u obećavajućim rezultatima unaprjeđenja cjelokupnog robotskog sustava za komercijalnu upotrebu. Prema najnovijim informacijama, SeaClear sustav će uskoro biti dostupan s troškovima koji su čak 70% niži od onih koje trenutno imaju profesionalni ronioci. Ovo značajno smanjenje troškova ne samo da olakšava pristup ovoj vrhunskoj tehnologiji, već i naglašava posvećenost tima SEACAT-a u pružanju održivih rješenja za zaštitu morskih ekosustava.

Podsjetimo, automatizirani robotski sustav za čišćenje otpada s morskog dna započeo je testni period u Dubrovniku u sklopu međunarodnog projekta Sea Clear. Sustav, koji se sastoji od četiri dijela – središnjeg plovila, dvije podmornice i drona – pokazao je uspješnost u pronalaženju i prikupljanju otpada u lokrumskom podmorju. Projekt je financiran europskim sredstvima u iznosu od gotovo pet milijuna eura, a cilj je razviti potpuno automatiziran način prikupljanja otpada s morskog dna, koji čini veliki dio od 60 milijuna tona otpada u svjetskim morima i oceanima. Uprkos napretku tehnologije, ljudski faktor ostaje ključan, te će se ovakvi sustavi koristiti uz prisustvo ljudi. Projekt će se nastaviti razvijati i istraživati kroz Sea Clean 2, koji traje do 2026. godine, s ciljem razvoja dodatnog sustava koji može ići u dublje vode i prikupljati veće komade otpada. Ovo uspješno testiranje prototipa otvara vrata za razvoj komercijalnih sustava koji bi mogli učinkovito čistiti mora diljem svijeta u skorijoj budućnosti.

Ovaj veliki korak prema očuvanju morskih okoliša ne samo da donosi praktične prednosti u uklanjanju otpada, već i otvara put ka budućnosti u kojoj će tehnologija igrati ključnu ulogu u očuvanju našeg mora.

POSLJEDNJE DODANO: