SUMNJE U ZATAŠKAVANJE

Nalaz obdukcije otkriva grešku mladog liječnika kao uzrok smrti rodilje u Klinici Sv. Duh

Nacional je objavio nalaz obdukcije koji otkriva šokantne detalje o smrti rodilje krajem siječnja u zagrebačkoj Klinici Sv. Duh. Prema navedenom izvoru, smrt mlade žene pripisuje se greškama mladog liječnika, što izaziva ozbiljne sumnje u zataškavanje slučaja.

Iako je prva informacija o smrti bila vezana uz plućnu emboliju uzrokovanu trombom, Nacional je došao do obdukcijskog nalaza koji sugerira drugačije. Prema informacijama izvora bliskog Nacionalu, obdukcija je jasno pokazala da je žena umrla zbog iskrvarenja, koje je rezultat više grešaka koje je počinio mladi liječnik. Kako navodi Nacional, prva greška dogodila se prilikom carskog reza kada liječnik nije pravilno zašio pacijenticu. Nadalje, unatoč upozorenjima primalja i anesteziologa o ozbiljnom stanju žene, liječnik nije odmah reagirao niti prepoznao hitnu potrebu za daljnjom obradom pacijentice.

Dvije medicinske sestre dale otkaz

Nedugo nakon smrti mlade žene glavna sestra, baš kao i njezina kolegica koja je bila s njom na Jedinici intenzivnog liječenja taj dan, dale su otkaz. Obje su radile 20 godina na Klinici. Glavna sestra zvala je liječnike jer joj se činilo da žena previše krvari, međutim nitko joj se nije javljao.

Kada je na kraju došao liječnik, koji je ranije, prema pisanju Nacionala prvo dao krivu terapiju radi visokog tlaka ženi, a onda i dovršio carski rez prilikom čega je učinio grešku zbog koje je žena iskrvarila, opet je ignorirao upozorenja primalje na tome da se ženu hitno mora pregledati i dalje obraditi jer krvari više nego je uobičajeno.

On je procijenio da ne treba hitnu obradu, a greška je počinjena i kasnije kad se, unatoč procjeni primalja i anesteziologa da je žena u teškom stanju, prvo čekalo da se sastane stručni konzilij, da bi tek u 14:15 došla na red za revizijski zahvat. Tada je bilo kasno.

Tijekom revizijskog zahvata stalo joj je srce prvi put, zaustavljeno je krvarenje stavljanjem kompresivnog šava na maternicu, nakon toga su uslijedile još tri reanimacije i nakon posljednje je premještena u Središnju kiruršku jedinicu intenzivnog liječenja. Tamo joj je opet stalo srce i reanimirali su je bezuspješno po protokolu koji traje 90 minuta. Smrt je službeno proglašena u 18:05.

Nacional je pokušao dobiti komentare od bolnice i Ministarstva zdravstva, ali nisu dobili odgovore. Iz bolnice su istaknuli da pitanja koja su postavljena zadiru u privatnost pacijentice i njene obitelji te su uputili na Zakon o zaštiti prava pacijenata.

POSLJEDNJE DODANO: