NESTABILNO VRIJEME

Nakon sunčanog vikenda, sljedeći tjedan dolazi nam zahlađenje

Visoke temperature zraka posljedica su pritjecanja toplog afričkog zraka zbog duboke ciklone koja stacionira nad Atlantikom pred zapadnom obalom Afrike, prenosi N1.

Nad našim krajevima proteže se polje visokog tlaka koje spaja azorsku i sibirsku anticiklonu. Duboka ciklona sa središtem sjeverno od Velike Britanije i s njom povezana nestabilna hladna zračna masa probija se kroz visoki tlak anticiklone prema jugoistoku i razmjerno toplom Baltiku.

Glavnina nestabilnog zraka proći će sjevernije od Alpa a manja količina nestabilnog zraka prodrijet će nad sjevernu Italiju i sjeverni Jadran te će se kao oslabljena fronta u noći od subote na nedjelju i u nedjelju prijepodne premještati preko naših krajeva.

Danas će prvi dio dana biti pretežno sunčano i razmjerno toplo vrijeme. Poslijepodne i navečer zbog približavanja fronte hladnijeg nestabilnog zraka porast naoblake sa zapada. U noći na nedjelju kiša i to najprije u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu uz osjetan pad temperature i jake udare jugozapadnog vjetra. Najviše dnevne temperature zraka od 18 do 21.

U nedjelju će se fronta brzo premještati od sjeverozapada prema istoku uz jak vjetar kišu, a mjestimice i grmljavinu. Temperatura zraka u osjetnom padu a u planinskim krajevima iznad 1000 metara kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Već količine oborina na stočnim krajevima unutrašnjosti i na južnom Jadranu. Jutarnje temperature u planinama oko -3, u unutrašnjosti 2 do 6, na Jadranu 9 do 13. Najviše dnevne od 6 do 12, uz obalu oko 14 a na otocima do 18C.

U ponedjeljak bez oborina s jutarnjom maglom u unutrašnjosti, nakon dizanja magle sunčano. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba bura i tramuntana a na južnom i srednjem sjeverozapadnjak.

U utorak navečer naoblačenje sa zapada i jugozapada uz okretanje vjetra na jugo koje će donijeti porast temperature zraka, naoblaku i kišu koja će se u srijedu i četvrtak proširiti s Jadrana na cijelu unutrašnjost.

Za vikend stabilizacija vremena uz promjenljivu naoblaku i dulja sunčana razdoblja. Temperatura zraka u porastu tako da će najviše dnevne biti u unutrašnjosti i do 24C a na Jadranu oko 21. Nova oborinska epizoda uz manji pad temperature zraka izgledna je tek nakon 2. travnja, a ali da ne ispadne prvoaprilska pratite naše dnevne prognoze vremena.

POSLJEDNJE DODANO: