NOVI TRENDOVI

Nakon Nepalaca i Filipinaca, u Hrvatsku dolaze i Egipćani

U prvom tromjesečju 2024. godine, Hrvatska je zabilježila porast dolaska stranih radnika, pri čemu su Egipćani novi dodatak među njima. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, njih je već više od 1.300 stiglo s nadom za boljim životom, prenosi Poslovni dnevnik.

Ovaj trend nadopunjuje prethodni uzlet dolaska radnika iz različitih zemalja. Nepal je postao novo središte s kojeg hrvatsko gospodarstvo crpi radnu snagu, s više od 10 tisuća izdanih dozvola u prvom kvartalu, dok su Filipinci također zabilježili značajan porast. Ranije najbrojniji radnici iz BiH sada su potisnuti na drugo mjesto, dok se Srbija vraća na treće mjesto po broju izdanih dozvola.

Ovo povećanje strane radne snage reflektira se u različitim sektorima. Građevinski sektor najviše se angažira s dozvolama za rad stranih radnika, dok turizam i ugostiteljstvo također bilježe značajan udio. Istra i Zagreb izdvajaju se kao glavna područja zapošljavanja stranaca, s gotovo jednakim brojem izdanih dozvola. Za zagrebačke gospodarstvenike omogućen je boravak 6,9 tisuća radnika, a onima u Istri 6 tisuća. I kada se tomu pridodaju dodatno produžene i dozvole za sezonsko zapošljavanje, to su i dalje dva područja na kojima se najviše zapošljava strance.

Po brojnosti, u potrebi za strancima izdvajaju se i ostale priobalne županije – u Splitsko-dalmatinskoj je odobreno tako 5,3 tisuće dozvola, u Primorsko-goranskoj gotovo 4000, Dubrovačko-neretvanskoj 3,7 tisuća, a u Zadarskoj nešto više od 3000. Odudara tek Šibensko-kninska županija u kojoj je ove godine u policijskoj upravi zeleno svjetlo dano za zapošljavanje 1500 tisuća stranih radnika. Što se kontinentalnih županija tiče, odobrene dozvole uglavnom su odraz gospodarske snage i aktivnosti na pojedinim područjima. Najmanje je tako odobrenja u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji (u obje manje od 300 dozvola), Bjelovarsko-bilogorskoj (manje od 600), te Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj je odobreno čak manje nego u najmanjoj i nekoć najnerazvijenijoj Ličko-senjskoj županiji, u kojoj su u prva tri mjeseca izdane 903 dozvole.

Ovaj porast dolaska stranih radnika ukazuje na potrebu hrvatskog tržišta rada za dodatnom radnom snagom, a različiti faktori poput demografskih promjena i ekonomske aktivnosti utječu na ovaj trend.

POSLJEDNJE DODANO: