PODRŠKA OBOLJELIMA I EDUCIRANJE JAVNOSTI

Nacionalni dan oboljelih od epilepsije: Grad Solin obasjan ljubičastim svjetlom u znak podrške

Diljem svijeta obilježava se “Ljubičati dan” ili “Purple day”, posvećen pružanju podrške osobama koje žive s epilepsijom. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 50 milijuna ljudi diljem svijeta suočava se s epilepsijom, ozbiljnim neurološkim poremećajem.

Europa, kao jedna od značajnih regija, bilježi oko šest milijuna osoba koje žive s epilepsijom, dok se svake godine dijagnosticira 300 tisuća novih slučajeva ove bolesti. Epilepsija ima značajan utjecaj na svakodnevni život pojedinaca, a svijest o ovoj neurološkoj bolesti važna je kako bi se stvorila podrška i razumijevanje u društvu.

Međunarodni dan epilepsije službeno se obilježava 12. veljače, dok Republika Hrvatska, zajedno s drugim zemljama, posvećuje 14. veljače Nacionalnom danu oboljelih od epilepsije. Ovaj dan pruža priliku za educiranje javnosti o epilepsiji, uklanjanje stigme i podršku oboljelima u njihovom svakodnevnom životu.

I grad Solin se pridružio obilježavanju.

– Jeste li primijetili naš Mali Glorijet danas – obasjan je ljubičastom bojom u ime obilježavanja Međunarodnog dana epilepsije i Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije. Sjaji u ime osvještavanja javnosti o epilepsiji, o izazovima s kojima se oboljeli svakodnevno susreću i važnosti razumijevanja i podrške okoline. Potrudimo se stoga da se glas oboljelih od epilepsije daleko čuje.

O ovoj i sličnim temama potrebno je govoriti, pažljivo slušati, učiti. Razgovor vodi razumijevanju i boljoj brizi prema našim ranjivim skupinama sugrađana. U ovom slučaju znanje i upućenost o epileptičnim napadajima može spasiti nečiji život. – objavio je gradonačelnik Dalibor Ninčević.

POSLJEDNJE DODANO: