NAKON 22 GODINE

Na slobodu izašao ubojica mlade Sinjanke, sada ima 61 godinu

Iz kaznionice u Turopolju, koja je prema stupnju sigurnosti i ograničenju slobode kretanja zatvorenika kaznionica poluotvorenog tipa, na slobodu izlazi Ivan Bulj (61). Premda je raniji otpust tražio u više navrata, što zbog bolesti, što zbog stajališta kako mu je trebalo presude ukinuti, ali mu zahtjevima nikada nije udovoljeno. Izašao je jutros oko 9 sati, kako smo doznali, iako iz Ministarstva pravosuđa i uprave nisu željeli dati tu informaciju tvrdeći kako “Sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora podaci o zatvorenicima službena su i profesionalna tajna te su dostupni nadležnima u skladu s istim”.

Dokazano je da je Bulj u noći početkom ožujka 2002. godine Anđelu Bešlić, koja se vraćala kući s koncerta, oko 3 sata u noći na prevaran način ukrcao u vozilo govoreći joj da će je odvesti kući. Unatoč njezinu protivljenju, skrenuo je s ceste i odvezao je na nepristupačan predio Vidovo kod Suhača s namjerom da je liši života što je i učinio udarajući je tupim predmetom.

Nanio joj je više ozljeda po glavi i drugim vitalnim dijelovima tijela. Tijelo je odvukao preko žičane ograde i bacio u jamu i prekrio suhim granjem gdje je i pronađena mjesec dana kasnije. Tužiteljstvo je u optužnici tvrdilo i kako je djevojku silovao, ali je za taj dio oslobođen krivnje jer nije bilo dokaza.

Na Županijskom sudu u Splitu je osuđen za teško ubojstvo maloljetne osobe na 27 godina zatvora, a Vrhovni sud je kaznu smanjio s 27 na 22 godine. Presuda je postala pravomoćna tek na drugom suđenju, nakon što je ona s prvoga 2005. godine ukinuta.

Tijekom malo više od mjesec dana koliko je trajala potraga za Anđelom Bešlić, cijeli Cetinski kraj je bio potresen nestankom mlade djevojke, a Bulj se ipak predao jer su privatna istraživanja obitelji upućivala na njega pa je smatrao kako će ga netko iz osvete ubiti.

Ivan Bulj tada je bio direktor Radio Sinja, član sinjskog HKDU-a, promovirao je Alku… Cijeli Sinj je bio šokiran kada se nekoliko dana nakon pronalaska tijela sam predao policiji mjesec dana nakon ubojstva. Tih tridesetak dana bilo je i više nego dovoljno da ubojica počisti tragove za sobom, a ono što je moglo biti ključno, njegovo priznanje pred policijom koje je snimljeno, nije priznato na sudu jer ga je dao bez prisustva odvjetnika. Tijekom sudskog postupka Ivan Bulj je tvrdio kako nema ništa s Anđelinim ubojstvom.

POSLJEDNJE DODANO: