Proslavljen Dan Splitsko-dalmatinske županije: “Prostorni plan je naš najvažniji projekt”

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u ponedjeljak je svečano obilježen Dan Splitsko-dalmatinske županije. Župan Zlatko Ževrnja osvrnuo se na proteklih deset mjeseci i rekao kako je ponosan na donošenje Prostornog plana jer on u sebi sadrži stotine razvojnih projekata. 

– To je naš najvažniji projekt i sjajna platforma, a naša županija će biti otvorena svim poduzetničkim idejama i investitorima. Omogućit ćemo im da na što jednostavniji način dođu do dozvola za gradnju gospodarskih objekata. To nam je svima potrebno, kao što nam je potrebno i to da dođe do otvaranja novih radnih mjesta. Međutim, nisu svi elementi u rukama Grada i Županije, a tu prvenstveno mislim i na kvalitetnu ekonomsku politiku Vlade. Bez bitnog zaokreta u ekonomskoj politici sva naša nastojanja neće uroditi željenim plodom, ali mi ćemo se i dalje truditi – rekao je Ževrnja.

Predsjednik Županijske skupštine, Petroslav Sapunar, upozorio je na to da županija ne iskorištava dovoljno sve svoje potencijale. On rješenje vidi u turizmu i privlačenju sredstava iz EU fondova.

– Ne smijemo dopustiti da nam osiguran novac iz EU fondova klizi iz ruku. Povijesni lokaliteti u županiji stoje neiskorišteni. Salonu je lani posjetilo tek 15.000 ljudi, a neiskorištene su i bračka pustinja Blaca i tvrđava Klis. Donesen je Prostorni plan na kojeg smo čekali gotovo desetljeće, a na nama je da on zaživi te da uz pomoć njega provedemo razvojne projekte. Našu županiju vidim kao uspješnu regiju EU, imamo bogatu povijest, snažan identitet i prepoznatljivost, ali nam nedostaje više samopouzdanja, odlučnosti, optimizma i vjere u bolje sutra – kazao je Sapunar.

Dodao je i da problem gospodarenja otpadom moramo riješiti prvenstveno radi nas samih, a ne isključivo zbog pritisaka iz EU. 

Pojedincima i skupinama dodijeljene su i ovogodišnje županijske nagrade. Josip Jović, fra Hrvatin Gabrijel Jurišić i Mario Nepo Kuzmanić dobitnici su nagrade za životno djelo. Silvana Ćurković nagrađena je za humanitarni rad, časna sestra Ema Damjanović za unapređenje razvoja socijalne skrbi i promicanje brige o čovjeku u nevolji, Marija Dujmić za dugogodišnji novinarski rad, Mirjana Korljan za humanitarni rad u svojoj sredini i uspjehe u turizmu Turističke zajednice Općine Gradac, dr.sc. Božo Plazibat za uspješno vođenje te istaknuti nastavni i stručni rad na Sveučilišnom odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu.

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske nagrađen je za doprinos u promicanju, razvitku i unapređenju dobrovoljnog darivanja krvi, Kuglački klub Marjan za 80 godina djelovanja i postignute rezultate u športu, Mješoviti zbor mladih i komorni orkestar Gospe od Zdravlja za promicanje sakralnog zbornog pjevanja i obilježavanje 20. godišnjice djelovanja, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split za doprinos razvoju odgoja, srednjoškolskog obrazovanja i vannastavne aktivnosti, te Udruga hrvatskih branitelja “Veterani 126. brigade Sinj” za skrb o braniteljima i očuvanju spomena na Domovinski rat.

POSLJEDNJE DODANO: