MOTOR HRVATSKOG GOSPODARSTVA

Može li Hrvatska bez turizma?

U današnjoj panel raspravi pod nazivom “Može li Hrvatska bez turizma?”, Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta istaknuo je da turizam predstavlja vitalni motor gospodarskog razvoja i način života u Hrvatskoj. Pende je naglasio da je turizam ključni segment hrvatskog gospodarstva te da je teško zamisliti funkcioniranje zemlje bez njega. Podsjetio je da je Hrvatska u proteklim godinama postala europska hit destinacija, ali isto tako ukazao na izazove s kojima se suočava, kao što su visoka sezonalnost i ovisnost o turizmu, prenosi HRT.

Jedan od ključnih problema je sezonalnost, pri čemu je Hrvatska, prema podacima, na vrhu s Maltom, ali s najvećom sezonalnošću u Europi. Strategija održivog turizma je prepoznata kao odgovor na ove izazove, s fokusom na diversifikaciju turističke ponude i investiranje u održive prakse. Naglašeno je da su ljudski resursi ključni za razvoj turizma, te je istaknuta potreba za smanjenjem ovisnosti o uvozu radne snage.

Marko Perić, dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, naglasio je važnost održivog turizma koji uzima u obzir gospodarske, društvene i ekološke aspekte. On je istaknuo potrebu za optimalnim korištenjem resursa, zaštitom kulturne baštine i tradicije te poticanjem turista na održive prakse.

Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, izrazio je zadovoljstvo zbog očekivanog rekordnog turističkog prometa u svojoj regiji. Međutim, istaknuo je važnost održavanja ravnoteže između turističkog prometa i infrastrukture, naglašavajući da infrastrukturni kapaciteti ne mogu beskonačno pratiti rast turizma.

Opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Hrvatsko društvo ekonomista su bili organizatori panel rasprave.

Možemo zaključiti da ova rasprava osvjetljava ključne izazove i potencijale hrvatskog turizma te naglašava važnost održivog pristupa u razvoju ove vitalne industrije.

POSLJEDNJE DODANO: