STIPO MLINARIĆ ĆIPE

“Moramo uspjeti implementirati nacionalnu politiku jer je alternativa nestanak naroda!”

Vukovarski heroj Stipo Mlinarić Ćipe nosi listu Domovinskog pokreta u X. izbornoj jedinici. Protekli mandat u saboru proveo je u redovima opozicije te je postao jedan od najvećih kritičara aktualne vlade i stanja u državi. Mlinarić nije klasični političar, dok razgovarate s njim stječete dojam kako zaista misli ono što govori. On ne taktizira, izravan je i otvoren. Spreman ponuditi svoje mišljenje o svakom pitanju koje mu postavimo.

Možete li nam ukratko kazati glavne naglaske iz vašeg predizbornog programa, odnosno, za što se vi osobno zalažete u ovoj kampanji?

– Naš glavni naglasak u predizbornom programu je na demografskoj revitalizaciji našeg naroda. Oživljavanju našeg sela i poljoprivrede. Zaštiti dostojanstva Domovinskog rata, naših obiteljskih i nacionalnih vrijednosti. Protivimo se nametanju raznih konvencija koje imaju za cilj mijenjati naše vrijednosti stoga ćemo deratificirati Istanbulsku konvenciju. Želimo iskoristiti energiju naših mladih kako bi izgradili samodostatnu i održivu ekonomiju. Ukratko, moj san je pokrenuti novi val optimizma i nade u hrvatskom društvu koji će potom dati zamah obnovi svih segmenata društva.

Sve je to lijepo sročeno, ali da bi to mogli napraviti morate sudjelovati u vlasti?

-Mi nikada nismo bježali od odgovornosti niti nas je bilo strah preuzeti odgovornost za ono što komuniciramo u kampanji. Uostalom, pokazali smo u Vukovaru da znamo i umijemo napraviti iskorak i zaokret u društvenom i gospodarskom smislu. Nama u Domovinskom pokretu nije cilj biti u vlasti samo zbog vlasti, niti u oporbi samo zbog oporbe, kritiziranja i udobnih saborskih fotelja. Naš prvenstveni cilj je donijeti promjene u ovom društvu. Zbog dobrobiti ovog naroda i njegova prosperiteta smo stvarali ovu zemlju. Mladost smo ostavili u rovovima, stoga smo i emotivno vezani za sve što proživljava naš narod. Vezani smo za njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost.

Logično je kako vas moramo pitati koji vam je blok bliži za sastavljanje vlasti, HDZ-ov ili SDP-ov?

– Iskreno i jedni i drugi su miljama udaljeni od onih politika koje su potrebne našem društvu. Niti jedna od navedenih grupacija ne provodi politiku u čijem su centru hrvatski nacionalni interesi i Hrvat kao politički zasebno biće koje ima svoju kulturu, tradiciju i mjesto u suvremenom svijetu. Oni su dio mozaika slagalice globalne neoliberalne politike koja negira nacionalne posebnosti, a čiji je krajnji cilj stvaranje jednog naroda, jedne vlade i jednog centra moći. Apsolutni uspjeh takve politike znači i nestanak našeg naroda. Vi me sada pitate koja od navedenih politika nam je bliža? 

Volio bih kada bi konzervativna i nacionalna opcija uspjela sastaviti vladu sama, ali za to će nam trebati još nekoliko izbornih ciklusa. Ono što je trenutno sigurno je kako naredne vlasti neće biti bez DP-a. Međutim, to ne znači da u tu vlast ulazimo glavom bez obzira. Preduvjet bilo kakvih razgovora biti će temeljita reforma svih segmenata društva i svih državnih politika. Vidjeti ćemo tko je spreman za takav iskorak.

Je li vas strah da će vaš takav stav približiti stranke koje se do jučer nisu mogle ni zamisliti zajedno, primjerice HDZ i Možemo ili možda čak dovesti do velike koalicije između HDZ-a i SDP-a?

I to bi bio naš uspjeh, jer bi konačno jedna te ista politika, koja je do sada bila kamuflirana u dvije ili tri stranke, dobila zajednički nazivnik i pokazala svoje pravo lice. Svjesni smo kako će nakon izbora krenuti kampanja o velikoj opasnosti koja našem društvu prijeti od desnice i nacionalista. No, to su smiješne priče. Ukoliko je briga za ozdravljenje našeg društva i oporavaka svih segmenata naše nacije nacionalizam onda nas slobodno zovite nacionalistima.

Računate na europske i svjetske trendove rasta desnih i konzervativnih stranaka?

– Računamo prije svega na povijesna iskustva našeg naroda. Nakon svakog perioda tiranije i nametanja tuđinske vlasti dolazilo je razdoblje nacionalnog buđenja. Hrvati su u svim etapama svoje povijesti prije ili poslije znali postaviti granicu i prepoznati opasnost. Smatram kako je taj trenutak blizu zbog svih opasnosti kojima je izvrgnut naš narod od demografskog izumiranja, propasti poljoprivrede i industrije do kulturne asimilacije. 

  Mislite li da je moguće voditi nacionalnu politiku u globalističkom svijetu?

Jesmo li pokušali? Je li ijedna naša vlada odredila nacionalne prioritete i vodila brigu o njima ili je tek izvršavala naputke stranih veleposlanstava? Mi jednostavno moramo pokušati, alternativa je nestanak našeg naroda, a na to ne možemo pristati. 

POSLJEDNJE DODANO: