BISER MORA 2023: U Supetru otvoreno 18. izdanje najvećeg gastro natjecanja u regiji

Biser mora 2023 svečano je otvoren u utorak navečer u Svpetrvs Resortu, a radi se o jednom od najvećih kuharskih natjecanja i gastro festivala u ovom dijelu Europe kojem je Supetar domaćin od 2010. godine. Manifestacija se održava u organizaciji međunarodne udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu,  a okuplja kuhare, konobare i strukovne nastavnike koji se natječu u brojnim kategorijama te sudionike i stručne voditelje cooking showova, master clasova i drugih događanja. I ove godine na festivalu, je preko 200 natjecatelja i stotine drugih sudionika iz Albanije, Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Italije, Kanade, Malte, Mauricijusa, Nizozemske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, a stigao je i tim iz ukrajinskog Harkiva.

Biser mora sjajno je mjesto za razmjenu iskustava, stjecanje novih znanja, otvaranje novih poslovnih suradnji, ali i mjesto prijateljstva, druženja i dobre zabave. Sigurna sam da je ekipa ŠKMER-a i ove godine za vas pripremila odličan i zanimljiv program, te da će vam Svpetrvs hoteli biti odličnim domaćinima kao i svih prethodnih godina. Turistička zajednica Grada Supetra i nadalje će aktivno pomagati u organizaciji Bisera mora jer se radi o manifestaciji od velike važnosti za naš turizam i za promociju destinacije. Svi znamo da dobre ponude nema bez dobre gastronomije, a na Biseru mora doista se ima što pokazati – poručila je Martina Rendić, direktorica Turističke zajednice grada Supetra.

Biser mora od 29. do 31. ožujka, osim natjecanja i majstorskih radionica i edukacija, mjesto je i predstavljanja projekta TZG Supetra “Otključavanje okusa Brača“. Restorani i konobe Supetra i okolice svakog će dana u podne posjetiteljima pripremati bračke tradicionalne specijalitete, kao i moderne reinterpretacije starinskih otočkih jela.

Također, na Biseru mora moći će se doznati o najvećem hrvatskom projektu u obrazovanju koji se provodi u Hrvatskoj – Uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva pod kojim posljednje tri godine djeluje Biser mora, a aktivno sudjeluju i ŠKMER-ovi edukatori na razvijanju programa prilagođenima stvarnim potrebama tržišta. 

Pozdravljam sve sudionike, natjecatelje, učenike, učitelje, mentore, ravnatelje škola, ostale uzvanike i predstavnike medija, a posebno poštovanje izražavam ŠKMER-ovom timu za organizaciju Bisera mora koji ovim ulazi u “punoljetnost” te na ustrajnosti za napredak struke i nastavak vizije pokojnog Mira Bogdanovića koji sve ovo pokrenuo sa svojom ekipom. Posebno želim vas mlade ohrabriti u radu, da pokušate mijenjati perspektive koje smo vam nametnuli mi odrasli kao mentori, nastavnici i ravnatelji, razmišljajte slobodno i iziđite iz komforne zone te pokažite što možete. Siguran sam da imate viziju o svom rastu, vodite se svojim idealima i stvarajte svoju budućnost. Sudjelovanjem na Biseru mora potvrđujete svoje talente koje ćete, siguran sam, razviti na dobrobit vas, vaših obitelji, vaših škola, zajednice u kojoj živite te ćete nam priuštiti nezaboravne doživljaje u budućnosti – poručio je na otvaranju Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split i voditelj Uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split. 

Na otvaranje stigao je i Andrew Agius Muscat, glavni tajnik  Mediterranean Tourism Foundation (MTF) s Malte, neovisne, a iznimno relevantne međunarodne organizacija za javno-privatnu suradnju s ciljem povećanja potencijala održivog turističkog rasta diljem Mediterana i stabilnosti. Cilj MTF-a definiranje je prioriteta te  oblikovanja turizma sredozemnih zemalja u započetoj dekadi, a posebno izrada zajedničke deklaracije o budućnosti turizma na kojoj je i ŠKMER surađivao prošle godine na njihovom velikom međunarodnom okupljanju na Malti.

Muscat je istaknuo da Mediteran kao regija ugošćuje trećinu svjetskih turista zahvaljujući, prije svega, povijesti, kulturi i hrani te da treba graditi i čuvati identitet regije kroz velika događanja kao što je Biser mora.

Tijekom svečanosti imenovani su i neki novi, a potvrđeni i dosadašnji ambasadori ŠKMER za iduće četiri godine, ustvari kuhari iz raznih zemalja koji rade na međunarodnom promicanju Bisera mora kao mjesta okupljanja kuhara svijeta i razvitka struke.

U sklopu Bisera mora otvorena je i iznimna izložba fotografija “Profesor” Robert Barille,  novinara, urednika i fotografa, koji je 18 godina radio na monografiji – “Otok Brač – negdje između mora i zvijezda” od 1368 stranica.

Monografija je već otišla na sve kontinente i jedan je od najboljih ambasadora otoka Brača. Nakon ovog remek djela naš je Robi krenuo u nove priče i otvorio kreativnu fotografsku kuhinju u svojoj garaži. Angažirao je Peru Dragičevića, poznatog splitskog Bračanina, profesora, nagrađivanog fotografa i strastvenog kolekcionara koji je nakon desetljeća provedenih iza objektiva u Robijevoj garaži postao model. Izložba Roberta Barile na Biseru mora nosi naziv “Profesor”, a Pero je na jedan dan postao kapetan u čast pomorske tradicije otoka Brača, lovac na vampire inspiriran narodnim otočkim predajama, doktor  u čast svim bračkim liječnicima. Profesor Pero  na Robijevim je fotografijama i ljubavnik i sportaš i dakako – kuhar – doznalo se  na otvaranju izložbe koja će u Waterman Forumu bit otvorena do 1. travnja.

Društvo Kameni cvit Trogir koje je pokrenulo je postupak upisa trogirskog rafiola kao nematerijalne baštine Republike Hrvatske, nazočne je počastilo ovom slasticom. Na Biseru mora Mare Hell i Nikica Ševo strukovni učitelji iz SSŠ Blaž Jurjev Trogiranin održat će i radionicu pripreme rafiola.

POSLJEDNJE DODANO: