Minimalistički ili raskošno? Kako vrtni namještaj može spasiti ili uništiti vaš vrt.

Vrt je dragocjeni prostor za opuštanje, druženje i uživanje u prirodi. Pažljivim odabirom vrtnog namještaja možete transformirati svoj vrt u funkcionalnu i estetski ugodnu oazu. 

Stavite u vrt staklenik, kamene puteljke ili vrtnu rasvjetu. U stakleniku biste mogli saditi svoje biljke, dok vrtna rasvjeta može osvijetliti vaš vrt kako biste preglednost bila veća. Odabir je na vama! 

S druge strane, pretjerano punjenje vrta namještajem može ga učiniti prenatrpanim, neugodnim i čak uništiti njegovu ljepotu.

Kako pažljivim odabirom namještaja možete poboljšati funkcionalnost i estetiku vrta?

Pažljiv odabir vrtnog namještaja može značajno poboljšati funkcionalnost i estetiku vašeg zelenog utočišta.

Izaberite namještaj koji odgovara vašim potrebama. Razmislite kako planirate koristiti vrt. Jesu li vam potrebne prostorne vrtne klupe za okupljanje obitelji i prijatelja, ili možda tražite udobne ležaljke za sunčanje? 

Također, razmislite o skladištenju. Izaberite stolove i klupe s ugrađenim prostorom za odlaganje jastuka i pokrivača, ili dodajte praktične sanduke za spremanje igračaka ili alata.

Odaberite namještaj koji može služiti za više svrha. Na primjer, stolovi s produljivim pločama mogu se prilagoditi različitom broju ljudi, ili klupe s naslonjačima koje mogu poslužiti i kao stolice.

Izaberite namještaj odgovarajuće veličine za vaš vrt. Prevelike klupe će preplaviti mali prostor, dok će sitan namještaj izgledati izgubljeno u velikom vrtu.

Odaberite materijale i stilove koji se uklapaju u dizajn vašeg vrta i kuće. Drvo i kamen nude prirodni i rustikalni osjećaj, dok metal i plastika mogu stvoriti moderniji izgled.

Kada ste pokupovali sav namještaj, pažljivo ga rasporedite kako biste stvorili tok kretanja i definirali različite zone u vrtu. Osigurajte ravnotežu u rasporedu i dizajnu. Na primjer, umjesto tri velike klupe, razmislite o kombinaciji manje klupe i nekoliko elegantnih stolica.

Pažljivim izborom elegantne klupe od drveta ili kovana željeza s mekim jastucima, možete stvoriti udoban kutak za čitanje ili druženje u svom vrtu. Strateškim pozicioniranjem stola i metalnih stolica možete stvoriti lijep prostor za večeru na otvorenom ili igranje društvenih igara. 

Kada organizirati vrt, ili bilo koji drugi dio vašeg doma, važno je  razmišljati o tome kako će funkcionalnost svakog komada namještaja dopuniti opći estetski dojam vašeg prostora.

Kako previše namještaja može učiniti vrt prenatrpanim i neugodnim?

Previše namještaja u vrtu može lako dovesti do prenatrpanog i neugodnog osjećaja. Umjesto opuštajuće oaze, vrt postaje pretrpan prostor u kojem je teško pronaći mir i udobnost. 

Pretjerano punjenje vrta namještajem eliminira slobodan prostor, otežava kretanje i sprječava uživanje u prirodnim elementima poput cvijeća, drveća i travnjaka.

Ako je vaš vrt pretrpan, onda će namještaj sigurno blokirati staze, otežati prolaz i stvoriti opasnost od spoticanja. U vrtu bi se trebalo moći slobodno kretati bez prepreka.

Na ovaj način vam se otežava korištenje vrta za svakodnevne aktivnosti poput jela, sunčanja ili jednostavnog opuštanja. Nužno je ostaviti dovoljno prostora za funkcionalne zone poput terase, uglova za sjedenje i igrališta za djecu.

Ova prenatrpanost namještaja može blokirati prirodnu svjetlost, čineći vrt mračnim i neugodnim. Strateški postavite namještaj kako biste optimizirali sunčevu svjetlost i ostavili prostor za rast biljaka.

Previše namještaja znači i više održavanja. Čišćenje i skladištenje dodatnog namještaja može biti zamorno i oduzeti vaše vrijeme od uživanja u vrtu.

POSLJEDNJE DODANO: