O POLITIČKIM AKTUALNOSTIMA

Milanović: ”Moj život je dosadan za glavnog državnog odvjetnika”

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ekskluzivnom intervjuu za HRT komentirao je aktualnu političku situaciju, hoće li po novi mandat uz potporu SDP-a ili sam..

Zašto Rijeke pravde nisu donijele jasan zaključak i željene promjene?

-Zahvaljujući koordiniranom naporu i opstrukciji kumsko-stranačkog lobija, Ustavni sud, jer da je dopušteno da se kandidiram što je prijetnjom zabranjeno SDP-u, onda bi rezultat bio drugačiji. Sve je ukazivalo na to. To je značajna razlika i s te strane je postignut određeni cilj te sabotaže. Život ide dalje. Dakle, ništa u hrvatskom Ustavu ne priječi ono što sam učinio 15. ožujka ove godine. Nigdje ne stoji da predsjednik Republike to ne može učiniti. Dapače, nekoliko srodnih zakona o izborima za europski parlament i o lokalnim izborima čak razrađuje situaciju u kojoj se predsjednik Republike kandidira, pa onda kasnije možda preuzme dužnost.

Komentirao je i slučaj Ustava i zašto nije htio izaći iz zone komfora kako bi se kandidirao na parlamentarnim izborima.

– Zato što sam kaskader, ali nisam luđak pa da me potpuno pokradu. Dakle, jedno je kaskaderstvo i preuzimanje rizika, a drugo je ući u otvoren sukob i pružiti onima koji su otvoreno radili da to razbiju sa stranačkim interesima, da im daš potpuno otvoren prostor. Iz zone komfora izlazim već 15 godina kao političar i nisam nikada u njoj. I uvijek sam tu kad se treba izložiti pa i pobiti za neke stvari, uz preuzimanje vlastitog rizika.  

-Neka ustavni stručnjaci pričaju što hoće, u Ustavu piše što piše i ne piše ono što neki izmišljaju. Ustavni sud nikada nije reagirao niti hoće na kontinuiranu opstrukciju i namjerno gaženje i rušenje ustavnih odredaba od strane Plenkovića jer ovo je njegova diktatura.

Na pitanje o predsjedničkim izborima i hoće li se kandidirati

-O predsjedničkim izborima ćemo razgovarati kad za to dođe vrijeme.

Pratite li sada razvoj događaja u SDP-u? Želite se skroz odmaknuti od SDP-a uoči predsjedničkih izbora?

– To uopće ne može biti tema ovog razgovora… O predsjedničkim izborima ćemo razgovarati kad za to dođe vrijeme. Sve u svoje vrijeme, kratko je rekao Milanović.

Kad ćete donijeti odluku? O čemu ovisi ta odluka? 

– O meni, ali i SDP-u kao stranci koja me podržavala i u mom prvom nastupu, u pobjedi protiv HDZ-a.

Očekujete li da će vas ponovno podržati ili biste radije išli s nekakvim svojim nezavisnim timom? 

– Sve u svoje vrijeme, a o tome ću odluku donijeti ja. 

Dotaknuo se i novog državnog odvjetnika Ivana Turudića

– Zašto se sve ovo dogodilo? Zbog toga što je diktatorskom manirom Plenković na mjesto državnog glavnog odvjetnika, dakle glavnog tamničara u državi, ako stvari tako krenu, nametnuo Turudića. Protivno svim dokazima koji govore da je to čovjek koji taj posao, ni manje odgovoran posao, ne smije raditi… laganja u Hrvatskom saboru, patološkog, bezobraznog..

Očekujete li da će Turudić nešto iskopati o vama?

– Vjerujte mi, moj život je toliko dosadan za državnog odvjetnika, ali nije za publiku. Prvi njegovi potezi tog tipa pokazuju iz kojeg svijeta dolazi, zaključio je tu temu predsjednik.

O slučaju Jandroković i odlasku njegovog sina na utakmicu Španjolska – Hrvatska

– Oprostite, što je trebao napraviti? Čekaj da nije maloljetno dijete, išao je s ocem na utakmicu. Da je išao onako kako neki zamišljaju da bi trebao ići, avionska karta za osiguranje, imate za početak veći trošak. To dijete je štićena osoba. On je dio obitelji predsjednika Sabora, uz to je mali… Ja u stvari to nisam radio jer nisam, ali sad mi je žao što nisam, zaključio je Milanović.

POSLJEDNJE DODANO: