Djeca iz centra “Juraj Bonači” u Zvjezdanom selu Mosor (FOTO)

Udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM) je ovog petka i subote u sklopu humanitarnog vikend programa Zajednice tehničke kulture (ZTK) grada Splita i ZSM-a ugostila sedam mladih korisnika iz splitskog Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači” – Odjel smještaja, zdravstvene njege i brige. Time je nastavljena višegodišnja suradnja ZSM-a i toga školskog centra. Djeca su posjetila zvjezdarnicu ZSM-a u Gornjem Sitnom u petak, u pratnji odgajateljica Barbare Omašić i Jozice Lozovine, te pripravnika CentraDuje Kaliterne. Nakon što ih je njihov domaćin, tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić, upoznao s objektom, za goste su upriličene i dvije zanimljive radionice. 

Prva od njih je bila modelarska, a održao ju je zaposlenik ZTK Toni JagnjićDjeca su izrađivala različite modele papirnatih aviona, a pomagala su i pri izradi i lansiranju dvaju modela raketa. Večer je zaključena astronomskim dijelom programa, kojega je proveo astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Gosti su  prvo putem računalne simulacije bili upoznati s izgledom noćnog neba, potom su s terase zvjezdarnice dobili priliku i svojim očima vidjeti planete, najsjajnije zvijezde i zviježđa, da bi na koncu iz velike kupole kroz teleskop bacili i pogled k Jupiteru i Marsu. Program je nastavljen u subotu, fotoradionicom koju je vodio tajnik fotokluba “Split” Josip Ostojić. Radionica je zaključena   izradom fotografija koje su snimili djeca i njihovi voditelji.

Gostima iz Centra “Juraj Bonači”, dani su i prigodni pokloni. Gospodina Nikolić je osamnaestogodišnjem korisniku Centra Frani Bačiću uručio računalo, dar ZTK grada Splita i udruge Crometeo, koja djeluje u sklopu ZTK. Frane je pasionirani fotograf koji svojim aparatom neumorno bilježi meteorološke pojave – posebice oblake i munje – i koji je već samostalno izlagao. Računalo će mu biti od velike koristi pri obradi i arhiviranju digitalnih fotografija koje snima. Pored toga, djeci su u ime ZTK uručeni i uratci malih polaznika modelarske radionice Centra tehničke kulture Kman. Ti modeli životinja i zrakoplova su izrađeni pod vodstvom g. Jagnjića.

Kao i uvijek dosad, posjeta je protekla u vedrom raspoloženju i gosti iz Centra “Juraj Bonači” su zvjezdarnicu napustili puni najljepših dojmova.

POSLJEDNJE DODANO: